Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

VIDEO JA FOTOD President Alar Karis tegi Kristen Michalile ülesandeks uue valitsuse moodustamise (21)

Copy

President Alar Karis tegi teisipäeva hommikul Kadriorus presidendi kantseleis senisele kliimaministrile Kristen Michalile (RE) ülesandeks uue valitsuse moodustamise.

Sündmus algas kell 9.30 ning kohtumise algushetki oli võimalik vaadata videona Postimehe vahendusel.

President Alar karis ütles teisipäeva hommikul ajakirjanike ees Kristen Michaliga kohtudes, et esmaspäeval parlamendierakondade esimeestega kohtudes väljendas nii mõnigi neist ambitsiooni hakata peaministriks, kuid tuleb arvestada tõsiasjaga, et praegu on võimalik koalitsioon Reformierakonna, sotside ja Eesti 200 vahel.

«Teiste parlamendierakondade juhid peavad jääma ootama järgmist aega. Seega teen ettepaneku uue valitsuse moodustamiseks Kristen Michalile,» ütles Karis. Ta kirjutas ka oma otsusele ajakirjanike silme all alla. «Ilusa numbriga otsus tuleb, kolm nelja,» lisas Karis.

President soovis peaministrikandidaat Michalile edu. «See ei saa kerge olema, peaministrid vahetuvad, aga probleemid jäävad,» nentis president ja lisas, et uuel peaministril seisavad ees väljakutsed, kuidas parandada inimeste elu, lahendada tööstuse probleeme ja tagada, et riik areneks.

Michal ütles Karisele, et partnerid on uue valitsuse moodustamiseks valmis ja kõik saavad aru olukorra tõsidusest.

Seejärel saadeti ajakirjanikud ruumist välja ning presidendi ja peaministrikandidaadi vestlus jätkus nelja silma all.

Pärast privaatset vestlust Michaliga sõnas Karis, et arutelude põhjal teiste erakondade juhtidega on vähemalt kaks erakonda valmis konstruktiivseks opositsioonitegevuseks. Karis nentis, et see annab lootust, et suhted opositsiooni ja koalitsiooni vahel on riigikogus paremad. «Eks aeg seda arusaadavalt näitab. Ma ei taha öelda, et kõik on nüüd Michali kätes, aga mingi tükike ikka on,» lisas ta.

Küsimusele «Milliseid otsuseid Eesti vajab?» vastas Karis, et kindlasti selliseid otsuseid, mis riiki edasi arendavad ning teeks seda kiirendatud tempos. «Me oleme natuke aega seisnud ja ilma valusate otsusteta seda ilmselt teha ei saa,» nentis president. Karis toonitas, et tähtis on, et inimestel säiliks kindlustunne, sest «siis juhtuvad paljud asjad». «Me võime küll töökohti siia luua, aga kui töötajaid ei ole, siis on meil probleem. Ma ei usu, et tehisintellekt asendab, vähemalt mitte lähiajal. Meie rahvastiku kasv on oluline,» sõnas Karis.

President Karis sõnas, et vestlustest erinevate parlamendierakondade liidritega kumas läbi soov olla rohkem kaasatud. Oluliseks peeti ka otsuste arutamist opositsioonierakondadega. «Eks igal erakonnal on oma arusaam, kuidas seda riiki paremaks teha. Aga tulebki ka opositsiooni kuulata ja eks on võimalik isegi midagi noppida ja noppida niimoodi, et siis ka viidatakse opositsioonile, mitte ei varastata häid mõtteid.»

Küsimusele «Mida saab uus peaministrikandidaat õppida Kaja Kallase ametiajast?» vastas president, et ta ei tea, mida Kallas järgmisele peaministrile sahtlisse on kirjutanud. «Eks Kaja Kallase tegevusele annab arutust ikkagi aeg. Nii nagu presidenti hinnatakse ajalises distantis, nii on ka peaministritega. Kuigi tõsi, peaministrid vahetuvad tunduvalt kiiremini kui presidendid,» nentis Karis.

Kolm ja pool aastat peaministri ametis olnud Kaja Kallas esitas esmaspäeva hommikul Karisele lahkumispalve seoses tema nimetamisega Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja kandidaadiks.

Reformierakonna juhatus nimetas 29. juunil Kristen Michali peaministrikandidaadiks. Michal kandideerib 8. septembril toimuval üldkogul ka Reformierakonna esimeheks.

Esmaspäeval kohtus Alar Karis kõigi parlamendierakondade juhtidega, et arutada poliitilist olukorda Kaja Kallase valitsuse tagasiastumise järel. Riigipead külastasid Martin Helme (EKRE), Mihhail Kõlvart (Keskerakond), Lauri Läänemets (SDE), Kristen Michal (Reformierakond), Urmas Reinsalu (Isamaa) ja Margus Tsahkna (Eesti 200).

Tagasi üles