Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

FOTOD Kaja Kallas viis president Karisele oma tagasiastumisavalduse (5)

Copy

Ametist lahkuv peaminister Kaja Kallas (RE) viis esmaspäeval Kadriorgu president Alar Karisele oma tagasiastumisavalduse seoses tema nimetamisega Euroopa Liidu välisasjade ja julgeolekupoliitika kõrge esindaja kandidaadiks.

President tänas Kaja Kallast, kes on Eesti valitsust juhtinud kolm ja pool aastat.

«See on olnud kriisiderohke aeg, mille verstapostid on koroona, majanduslangus ning sõda Euroopas, kui Venemaa purustas agressiooniga Ukrainas meie senise julgeolekupildi,» ütles president Karis.

Riigipea teatas, et alustab kõnelusi kõigi riigikogus esindatud erakondade esindajatega.

«Reformierakond, senine peaministripartei, kellel on riigikogu valimiste järel parlamendis 37 liikmega suurim fraktsioon, nimetas enda poolt võimaliku valitsusjuhi kandidaadi. Mina soovin kuulda nüüd kõigi parlamendierakondade arvamusi, et kes nende arvates suudab riigikogu jõujooni arvestades moodustada töövõimelise enamusvalitsuse,» sõnas president Karis.

«Eesti vajab valitsust, kes valitseb ja teeb otsuseid, mis aitavad majanduse tõusule pöörata, kindlustavad meie julgeolekut ning seeläbi kindlustavad Eesti inimeste turvatunnet ja toime tulemist,» rõhutas riigipea.

Kaja Kallas siirdub Euroopa Liidu kõrge välisesindaja ametikohale. Reformierakond nimetas uueks peaministrikandidaadiks senise kliimaministri Kristen Michali (RE).

Kallas on Eesti peaminister alates 26. jaanuarist 2021 ning juhtinud Reformierakonna liidrina valitsust kolmes kooseisus: alates 26. jaanuarist 2021 kuni 14. juulini 2022 ühes Keskerakonnaga; 18. juulist 2022 kuni 17. aprillini 2023 Isamaa ja Eesti Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga (SDE) ning alates tänavu 17. aprillist koos SDE ning erakonnaga Eesti 200.

Põhiseaduse kohaselt määrab uue peaministrikandidaadi Vabariigi President, selleks on tal aega maksimaalselt 14 päeva pärast valitsuse tagasi astumisest. Kui peaministrikandidaat on presidendi otsusega määratud, on temal aega kuni 14 päeva esitada riigikogule ettekanne tulevase valitsuse moodustamise alustest.

Riigikogult volitused saanud peaministrikandidaat esitab seitsme päeva jooksul valitsuse koosseisu presidendile, viimane nimetab kolme päeva jooksul valitsuse ametisse. Valitsus astub ametisse ametivande andmisega riigikogu ees. Vande andmise juures viibib riigisekretär. Teadaanne valitsuse ametisse astumise kohta avaldatakse Riigi Teatajas.

Tagasi üles