Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Stoltenberg kommenteeris Poola ideed Ukraina abistamiseks sõjas (3)

Copy
Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg Foto: ELIZABETH FRANTZ / Scanpix

Sõjaline liit NATO toetab Ukrainat relvadega, kuid ei kavatse ületada nii-öelda punast joont Ukraina sõjas Venemaaga, teatas pühapäeval uudisteagentuur UNIAN.

NATO peasekretär Jens Stoltenberg ütles seda telesaates, kui kommenteeris Poola võimekust Ukraina territooriumi kohal rakette alla tulistada.

«NATO toetab Ukrainat kindlalt ja oleme nüüd oma toetust suurendanud eelkõige erinevate õhutõrjesüsteemide kaudu. Loomulikult on samuti hävitajad F-16 selles kontekstis oluline. Samuti raketisüsteemid Patriot ja NASAMS,» rääkis Stoltenberg.

Vastates küsimusele Poola võimekuse kohta Ukraina territooriumi kohal Vene rakette alla tulistada, sõnas Stoltenberg, et NATO ei ületa seda punast joont.

«NATO poliitika on muutumatu – me ei osale selles konfliktis ja me ei saa selle osaks. Me toetame Ukrainat Venemaa lennukite hävitamisel, kuid NATO ei osale otseselt,» rõhutas peasekretär.

Poola peaminister Donald Tusk teatas nädal tagasi, et kavatseb NATOs pidada oma liitlastega läbirääkimisi võimaluse üle tulistada Ukraina kohal alla Poola poole lendavaid Vene rakette.

«Oleme sellest Poolast alguse saanud mõttest juba pikka aega rääkinud. Sellest mõttest NATO vastusest raketirünnakutele, kui tegu on rakettidega, mis suunduvad Poola poole ja on endiselt Ukrainas, et neid alla tulistada. Mitte ootama, et nad lendaks NATO alale, vaid Ukraina kohal. Ja see tundub täiesti loogiline,» ütles Tusk Poolas ühispressikonverentsil Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Tuski sõnul oli Poola esimene riik, mis hakkas sellest Ukrainaga rääkima.

«Siin on vaja selget NATO-sisest koostööd, sest selline tegevus eeldab NATO üldist vastutust,» ütles peaminister.

Tagasi üles