Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Kaju: reaktsioon Trumpi tulistamisele mõjutab ajaloo kulgu (4)

Copy
Suhtekorraldusettevõtte Meta Advisory partner Andreas Kaju.
Suhtekorraldusettevõtte Meta Advisory partner Andreas Kaju. Foto: Sander Ilvest

USA ekspert ja suhtekorraldusfirma Meta Advisory asutaja Andreas Kaju ütles, et raske on veel öelda, millised on Trumpi tulistamise pikaajalised mõjud. Kuigi USA valijaskond on tugevalt polariseerunud ja valijate toetus selgelt välja kujunenud, võib Trumpi reaktsioon tulistamisele mõjutada ebalevate valijate otsuseid. 

Andreas Kaju hinnangul on raske ennustada kindlalt eesootavat reaktsiooni, kuid USA poliitilise süsteemi olemuse põhjal võib mingeid järeldusi teha. «Ega seda me ei tea (millised on tulistamise mõjud Trumpi kandideerimisele), aga kui hakata loogiliselt mõtlema, siis Ameerika poliitikas on seis juba mõnda aega selline, et sisuliselt on kahe partei süsteemis valijaskond äärmiselt polariseerunud. Ollakse tugevalt koondunud oma kandidaatide ümber. Vahet pole, kes kandideerib oma parteist presidendiks, igal juhul toetad sa ikka ja ainult teda, mitte teise partei esindajat,» sõnas Kaju. 

«Automaatselt on mistahes kandidaadil garanteeritud 40 protsendi ühiskonna toetus. Sellises kontekstis, väga tugevas poliitilises polarisatsioonis, kus selgelt on ka meedia jaotunud poolehoiult erinevate baaslaagrite vahel, keeb poliitika hästi kõrgel temperatuuril,» sõnas Kaju. See on olnud USA süsteemist tulenevalt tema sõnul alati nõnda ning omakorda on see tinginud poliitilise vägivalla kõrge taseme. 

Tagasi üles