Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

VIDEO Kaitseministeerium annab ülevaate julgeolekuolukorrast

Copy

Kaitseministeeriumis toimuval pressikonverentsil andis viimastest julgeolekualastest arengutest ülevaate kaitseväe luurekeskuse ülem kolonel Ants Kiviselg.

«Suuri muudatusi Venemaa ja Ukraina vahelise sõja rindejoonel kaasnenud ei ole. Vene Föderatsiooni relvajõudude ründe intensiivsus on püsinud, keskmiselt 140–150 lahingkontakti ööpäevas. See on võrreldav eelmise nädalaga,» rääkis Ants Kiviselg.

Ta lisas, et Venemaa hoiab jätkuvalt oma pealetungisurvet kogu rinde ulatuses ja jätkab mõnes olulises punktis ja rindelõigus vaikset taktikalist edenemist. «Jõudude tasakaal ei võimalda Vene relvajõududel siiski otsustavat läbimurret üheski rindelõigus. Nende edenemise kiirus on hakanud raugema,» ütles Kiviselg. Tema sõnul on maastik, kus lahingud toimuvad muutunud Ukraina relvajõududele soodsamaks. 

Harkivis rünnak, teistes piirkondades pole muutusi

Kolonel edastas, et lahingute raskuspunkt on endiselt Donetski piirkonnas, kus Vene relvajõudude pealetung jätkub suure intensiivsusega. Peamine lahingutegevus on koondunud jätkuvalt Pokrovski ründesuunale Otšertõne piirkonnas. Toretski piirkonnas on relvajõud takerdunud ja pole üles näidanud endisega võrreldavat edu. Samuti on Tšassiv Jaris vaenlase edenemine peatunud.

«Ei saa eeldada, et lähiajal Vene Föderatsiooni relvajõudude ründetegevus raugeb, kuigi mõnes üksuses on nende kaotused ulatanud kuni 90 protsendini.»

Kiviselg rääkis, et Vene Föderatsiooni relvajõud on alustanud uut rünnakut Harkivi oblastis, kus nad pole edu saavutanud. «Teistes piirkondades pole viimastel nädalatel muudatusi toimunud.»

Venelased ründavad haiglaid

Kiviselg ütles, et meeleheites Venemaa on hakanud toime panema üha metsikumaid sõjakuritegusid, rünnates üha võimsamalt Ukraina linna tsiviiltaristuid. «Ainuüksi juuli jooksul on Venemaa täppisrelvadega rünnanud Ukraina kriitilist taristut 41 korral, millest viis on olnud meditsiinirajatised,» lausus kolonel.

Tema sõnul jätkab Venemaa massiivset planeeritavate pommide kasutamist, et süsteemselt hävitada asustatud punkte – niimoodi võetakse Ukrainalt võimalus varjuda kaitsepositsioonidel.

«Kõrgest ründesurvest hoolimata on Ukraina kaitsetegevus püsinud efektiivsena ja taktikaliselt nõrgenev vastane võimaldab Ukrainal teha järjest enam lokaalseid vasturünnakuid, mis murendab Vene Föderatsiooni relvajõudude initsiatiivi,» lausus Kiviselg. Ta lisas, et seda on toetamas Ukraina süsteemsed süvalöögid, mis viimastel nädalatel on suunatud Vene Föderatsiooni laskemoonadepoode ja energiataristute hävitamisele. 

Läänemerel on Venemaa laevad

Kiviselg rääkis, et sel ja järgnevatel nädalatel on Läänemerel Vene Föderatsiooni mereväe aktiivsus kõrgem. 28. juulil toimub Venemaa mereväe paraad, mis viiakse läbi Peterburis ja Kroonlinnas. «Seoses sellega on Läänemerele sisenenud Põhja laevastiku laevad. Suurem paraadiproov leiab aset 18. juulil ja siis selgub täpsemalt paraadil osalev mereväekoosseis,» ütles Kiviselg.

Otseülekanne pressikonverentsilt algas täna kell 12.

Tagasi üles