Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Bideni sõnul suudab ta Putini ja Xiga tegeleda ka teisel ametiajal

Copy
USA president Joe Biden pressikonverentsil.
USA president Joe Biden pressikonverentsil. Foto: Nathan Howard/Scanpix

USA president Joe Biden ütles neljapäeval, et on valmis tegelema Venemaa liidri Vladimir Putini ja Hiina riigipea Xi Jinpingiga ka teise ametiaja jooksul.

«Ma olen valmis nendega tegelema praegu ja kolme aasta pärast. Pole ühtegi maailmaliidrit, kellega ma poleks valmis tegelema,» kinnitas Biden Valges Majas ajakirjanikele.

Biden vastas ajakirjanike küsimustele seoses muredega tema tervisliku seisundi pärast.

President tunnistas muret toetajate seas ja ütles, et keskendub demokraatide rahustamisele, kuna sagenevad üleskutsed presidendikampaaniast loobuda.

«Olen otsustanud kandideerida, kuid arvan, et on oluline hirmud maandada,» ütles riigipea ajakirjanikele.

«Olen teinud arstidega kolm olulist ja intensiivset neuroloogilist testi,» rääkis Biden ja täpsustas, et viimane neist oli veebruaris.

«Ja öeldakse, et olen heas vormis,» sõnas president.

Biden tutvustas enne seda NATO tseremoonial Ukraina presidenti Volodõmõr Zelenskõid kogemata Venemaa presidendi Putinina, kuid parandas end siiski kohe.

Eesti aja järgi reede varahommikul alanud pressikonverentsil rääkis Biden peamiselt üsna soravalt, kuid ajas korraks segamini Aasia ja Euroopa ning rääkis Trumpist kui asepresidendist, kuid parandas apsud.

Biden toonitas oma rivaalist rääkides, et vabariiklaste presidendikandidaadil Donald Trumpil puudub pühendumus NATO riikide kaitsmisele.

«Minu eelkäija on teinud selgeks, et ta ei ole sõjalisele liidule pühendunud. Ta on samuti selgelt öelnud, et ta ei tunneks kohustust austada artiklit 5,» ütles Biden pressikonverentsil.

Tagasi üles