Päevatoimetaja:
Marek Kuul
(+372) 507 3066

Biden teatas uuest julgeolekuabipaketist Ukrainale

Copy
USA president Joe Biden.
USA president Joe Biden. Foto: Susan Walsh/SCANPIX

USA president Joe Biden teatas Ukrainale uuest julgeolekuabipaketist, mille ta kolmapäeva õhtul heaks kiitis, vahendas meediakanal Ukrinform.

Ukrinformi korrespondendi sõnul teatas Biden sellest NATO Washingtoni tippkohtumise kõrvalt aset leidnud kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

«Kaks päeva tagasi teatasin ajaloolisest õhutõrjevarustuse andmisest Ukrainale. Täna teatan uhkusega uuest julgeolekuabipaketist Ukrainale. See on kaheksas pakett, mille olen volitanud pärast seda, kui allkirjastasime riikliku julgeoleku seaduse,» rääkis Biden.

Bideni hinnangul on olukord Ukrainas viimaste kuude jooksul muutunud: Ukraina peatas Venemaa pealetungi Harkivile ja tekitas Venemaale märkimisväärseid kaotusi.

«Te tegite selgeks, et Venemaa ei võida Ukrainas. Ukraina võidab. Ja ma tahan, et te teaksite, et me oleme teiega igal sammul,» jätkas Biden.

USA president ei täpsustanud uue abipaketi suurust ja üksikasju.

Biden märkis ka, et USA teeb koostööd NATO liitlastega tagamaks, et Ukraina lendaks sel suvel hävitajatega F-16 ja näitaks maailmale, et liitlased on Ukrainaga nüüd ja tulevikus.

Zelenskõi ja Biden kohtusid meediakanali Ukrinformi ajakirjanike teatel Washingtonis NATO tippkohtumise kõrvalt.

Eeldatavasti puudutas nende kõneluste põhiteema olukorda Ukrainas ja USA jätkuvat juhtpositsiooni rahvusvahelistes jõupingutustes riigi toetamiseks.

Zelenskõi rõhutas enne Bideniga kohtumist korduvalt, et Ukraina eeldab, et USA tühistaks piirangud lääneriikide relvade kasutamisele sõjaliste sihtmärkide ründamiseks Venemaal.

Ukrinform teatas varem, et NATO tippkohtumisel Washingtonis sai Ukraina kinnituse, et lähiajal toimetatakse riiki viis strateegilist õhutõrjesüsteemi, hävitajaid F-16 ja muud relvastust. NATO liikmed lubasid ühtlasi eraldada järgmisel aastal vähemalt 40 miljardit eurot sõjalist abi Ukrainale.

Tagasi üles