Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Loodav koalitsioon plaanib ERJK-le rohkem õigusi anda (3)

Copy
2011. aastast Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni liige olnud Kaarel Tarand ütles, et komisjon on oodanud seadusandjalt suuremaid õigusi juba kümmekond aastat.
2011. aastast Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjoni liige olnud Kaarel Tarand ütles, et komisjon on oodanud seadusandjalt suuremaid õigusi juba kümmekond aastat. Foto: Sander Ilvest

Koalitsioonilepet värskendav valitsusliit plaanib Erakondade Rahastamise Järelevalve Komisjonile (ERJK) anda rohkem õigusi ning kui plaan läbi läheb, saab komisjon koguda lihtsamini infot. Lisaks võetakse luubi alla erakondade sidusorganisatsioonide tegevus.

Koalitsiooniläbirääkimistel leppisid Reformierakond, Eesti 200 ja sotsid kokku, et ERJK saab tulevikus järelevalveks rohkem õigusi. Sotside esimees Lauri Läänemets sõnas, et näiteks saab ERJK õiguse nõuda infot kolmandatelt isikutelt, kellel tekib ka kohustus ERJK-le andmeid anda. «Näiteks meediafirmad, reklaamiettevõtted – praegu neil sellist kohustust ei ole, erakonnad ise peavad andmeid andma,» lisas ta. «Tulevikus võiks igaühelt vajaliku info saada, see annab võimaluse võrrelda erakondade aruandeid sellega, mida on kampaania ajal tegelikult nähtud ja tuvastatud.»

Läänemets tõi ka välja, et koalitsioon plaanib ERJK tegevusse sisse põimida paljuräägitud erakondade ja uuringufirmade küsimuse. Edaspidi peaks ERJK-le olema teada, kui palju maksti ja mida uuringufirmadelt telliti. «Sisust me ei räägi, sisu ei taha hakata keegi lugema, aga et ei oleks sellist varjatud rahastamist, kus on mõned varjatud ühendused, mis teevad uuringuid ainult mõnele erakonnale keelatud annetusena,» lisas Läänemets.

Tagasi üles