Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Eesti Linnade ja Valdade Liidu asedirektor: haridusministeeriumi ettepanek rikub omavalitsuste autonoomsuse põhimõtet

Copy
Jan Trei
Jan Trei Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusministeerium avalikustas täna Jaak Aaviksoolt tellitud hariduskulude analüüsi, et selgitada, kuhu kulub Eesti haridusraha, kas senine kulude struktuur on asjakohane ning millised on võimalused haridussektori eelarve otstarbekamaks kasutamiseks.

Analüüsi koostamise protsessi olid Eesti Linnade ja Valdade Liidu (ELVL) kaudu kaasatud koostööpartneritena ka erinevad kohalikud omavalitsused üle Eesti, ent analüüsi ega selle lisasid pole ELVL ega selle liikmed lõpliku versioonina enne avalikkusele tutvustamist näinud.

«Hariduskulude analüüsis tõi Aaviksoo oma juunikuises ettekandes liidu volikogu ees välja, et haridusinvesteeringute osakaal kuludes ületab märgatavalt Euroopa Liidu keskmist taset ja õpetajate tööjõukulude osakaal jääb samas teistele riikidele alla. Minister on haridusleppe läbirääkimistel survestanud kohalikke omavalitsusi, pakkudes välja leppes teksti, mille kohaselt peaks iga kohalik omavalitsus 60 protsenti oma üldhariduskuludest suunama õpetajate palgafondi. See ei ole kooskõlas kohalike omavalitsuste harta ja omavalitsuste autonoomsusega, et riik hakkab ette kirjutama kohalikule omavalitsusele, kui mitu protsenti oma tulubaasi vahenditest peab omavalitsus õpetajate palgaks kulutama,» kommenteeris ELVLi asedirektor Jan Trei.

Ta lisas, et haridusinvesteeringute osakaal teiste Euroopa riikidega võrreldes on mõistetavalt kõrge ning haridustaristusse investeerimist on riik oma koolivõrgu programmi ja Euroopa rahadega ise initsieerinud, see on olnud õige otsus, sest omavalitsuse haridustaristust märkimisväärne osa on amortiseerunud. Trei sõnul soovib ELVL, et ministeerium teeks avalikuks andmed, milline on riigikoolides õpetajate palga osakaal hariduskuludest.

Tagasi üles