Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

OTSEPILT JA -BLOGI Eesti must esikoht: Euroopa Liidu asjade komisjon vaeb e-sigarettide reeglite karmistamist

Copy

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni reedesel istungil peetakse avalik arutelu uudsete nikotiinitoodete reeglite ühtlustamise kohta Euroopa Liidus.

Komisjoni esimehe Liisa Pakosta sõnul on Eesti peamiseks mureks rekordsuur e-sigarettide tarbimine. «Eestis on lisaks ka tarbimise kasvutendents olnud väga kiire, ega me muidu maailmas seda musta esikohta hoiaks, ning siin on Euroopa konkurentsitult suurim müüki registreeritud nikotiini sisaldavate toodete arv. Selles olukorras kuulame täpsemalt murekohad ära nii ekspertidelt kui ka noorte esindajatelt. Soovitan igaühel kuulata ja kaasa mõelda, kuna nikotiinist tingitud tervise- ja keskkonnakahjud on ühed kõige lihtsamini ära hoitavad kahjud üldse,» kinnitas Pakosta.

«Kui me tavaliselt töötame Euroopa Liidus ette valmistatud eelnõudega, siis nüüd teeme ise Eesti poolt ettepaneku Euroopa Komisjonile uus eelnõu algatada ja terves Euroopa Liidus piiranguid ühtlustada,» sõnas Pakosta.

Reedese avaliku arutelu eesmärk on ekspertide abil tutvuda uudsete tubakatoodete valdkonna murekohtadega ja seejärel kujundavad riigikogu liikmed oma hinnangu sotsiaalministeeriumis ette valmistatud Eesti seisukohadele tubaka- ja nikotiinitooteid käsitlevate Euroopa Liidu õigusaktide kohta.

Tegemist on Eesti ettepanekuga Euroopa Komisjonile ühtlustada nõudeid kõikidele nikotiini sisaldavatele toodetele, sh näiteks e-sigarettidele ja nikotiinipatjadele. Eesmärgiks on Euroopa Liidus tervise- ja keskkonnakahjude vähendamine.

Ettekandega esinevad terviseminister Riina Sikkut, WHO Eesti esinduse juht Kristina Köhler, Tervise Arengu Instituudi uimastite ja sõltuvuste osakonna juhataja Anneli Sammel, Tervise Arengu Instituudi laste ja noorte valdkonna juht Tiia Pertel, Tartu Ülikooli Kliinikumi vanemarst-õppejõud Kristjan Pomm, Eesti Nooremarstide Ühenduse esindaja Patrick Pihelgas, Eesti Arstide Liidu esindaja Neeme Tõnisson, Noorte Keskkonnanõukogu eesistuja Brigitta Taling, WeeRec OÜ tegevjuht Hans Talgre, Sisekaitseakadeemia politseiteenistuse kadett Taavi-Toomas Leemets ja Tartu Ülikooli tervisepoliitika teadur Mariliis Põld.

Tagasi üles