Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

NATO liidrid rääkisid muuhulgas Venemaa hübriidohtude tõrjumisest

Copy
USA president Joe Biden ja esileedi Jill Biden seisavad koos NATO liitlaste ja partneritega tervitustseremoonial enne õhtusööki Valges Majas NATO 75. aastapäeva tippkohtumisel.
USA president Joe Biden ja esileedi Jill Biden seisavad koos NATO liitlaste ja partneritega tervitustseremoonial enne õhtusööki Valges Majas NATO 75. aastapäeva tippkohtumisel. Foto: KEN CEDENO/Scanpix

NATO liidrid teatasid kolmapäeval, et on otsustanud kasutusele võtta täiendavaid meetmeid Venemaa hübriidohtude või tegevuste vastu võitlemiseks individuaalselt ja kollektiivselt.

Ohtudest toodi eraldi välja organiseeritud sisseränne. Lisaks on nimekirjas sabotaaž, desinformatsioonikampaaniad, poliitiline mõjutamine ja küberohud. Need tegevused kujutavad hinnanguliselt ohtu NATO riikide julgeolekule.

NATO liidrid lubasid jätkata Venemaa destabiliseeriva tegevuse suhtes kõige haavatavamate liikmesriikide toetamist, kui tugevdavad oma vastupanuvõimet hübriidsete väljakutsete ees.

«Venemaa riiklikud ja valitsusvälised osalejad kasutavad liitlaste vastu üha agressiivsemaid hübriidoperatsioone. Jätkame hübriidohtudeks ja väljakutseteks valmistumist, nende ennetamist, kaitset ja nende vastu võitlemist,» seisis avalduses.

«Kordame, et liitlaste vastased hübriidoperatsioonid võivad jõuda relvastatud rünnaku tasemele ja ärgitada Põhja-Atlandi Nõukogu tuginema Washingtoni lepingu artiklile 5,» jätkus avaldus.

NATO liidrid väljendasid avalduses ühtlasi muret Hiina ja Venemaa vaheliste suhete süvenemise pärast. Samuti süüdistasid liidrid Hiinat võtmerollis Venemaa agressioonisõja võimaldamises Ukrainas.

Avalduses öeldakse, et Hiinast on saanud otsustav võimaldaja Venemaa sõjas Ukraina vastu läbi oma niinimetatud piiramatu partnerluse ja Hiina laialdase toetuse Venemaa kaitsetööstusele.

Avalduses nõutakse Hiinalt, et riik lõpetaks Venemaa sõjaliste jõupingutuste materiaalse ja poliitilise toetamise.

Hiina administratsioon lükkas NATO süüdistused koheselt tagasi. Hiina märkis, et USA juhitav allianss otsib ettekäänet oma mõju laiendamiseks ida suunas.

USA on aastaid survestanud oma Euroopa liitlasi Hiinast tulenevatele ohtudele rohkem tähelepanu pöörama.

«Arvan, et NATO poolt sellel tippkohtumisel saadetud sõnum on väga tugev ja selge ning me määratleme selgelt Hiina vastutuse Venemaa sõja võimaldamisel,» ütles NATO ametistlahkuv peasekretär Jens Stoltenberg.

Tagasi üles