Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Ettevõtjad: sobingud RMKga on teistele ettevõtetele kehvasti mõjunud! (6)

Copy
«See ei mahu mingi loogika alla, ainult kriminaalloogika alla mahub!» ütleb Üllar Rego RMK salajaste sooduspuidudiilide kohta, mis aitasid kaasa Püssi puitplaaditehase hävingule.
«See ei mahu mingi loogika alla, ainult kriminaalloogika alla mahub!» ütleb Üllar Rego RMK salajaste sooduspuidudiilide kohta, mis aitasid kaasa Püssi puitplaaditehase hävingule. Foto: Joosep Martinson

Puidu alla turuhinna müümine Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) soosikutele on mõne teise ettevõtja sõnul neid kahjustanud. Üks suuremaid kasusaajaid Raul Kirjanen nimetab etteheiteid fantaasiaks, RMK väitel ei ole nad erinevalt riigikontrolli järeldusest puitu alla turuhinna müünud.

Kirjaneni osalusega AS Graanul Invest, mille odavpuidu-salalepingud RMKga rikkusid riigikontrolli hinnangul seadust, teenis 2022. aastal rekordkasumi – 111 miljonit eurot. Samal aastal läks pankrotti Ida-Virumaal puitplaate tootnud AS Repo Vabrikud.

«Selle tulemusel lõppkokkuvõttes plaaditehas ära häviski,» hindab salalepingute mõju Üllar Rego, kes oli ASi Repo Vabrikud Püssis tegutsenud puitplaaditehase viimane direktor. Repo Vabrikud andis tööd 148 töötajale ja partnerite kaudu veel mõnesajale. «Kui mõnel turuosalisel on märgatavalt paremad tingimused, siis lõpuks ongi ta ju turul domineeriv,» nendib Rego. «Üks saab investeerida ja areneda, teine vaikselt hääbub.»

«Hinnamehhanismiga kokkulepped sõlmiti ainult uute investeeringute tegemiseks ja tehaste ehitamiseks,» õigustab RMK juht Mikk Marran riigikontrolli hinnangul seadusvastaseid salalepinguid Kirjaneni ettevõtetega ning ka Estonian Celli 15-aastast lepingut. «Need tehased on praeguseni turul olemas ja puitu töötlemas.»

Marran ei tunnista riigikontrolli arvutatud keskmiselt 30 protsenti alla turuhinna puidu müümist: «RMK on saanud müüdud puidu eest alati turuhinda, ajahetke parimat hinda.»

Tagasi üles