Päevatoimetaja:
Margus Martin

FOTOD Klaustrofoobide põrgu: hämmastav maa-alune avastus 16. sajandi Narvast (4)

Liivavalli kasemattide tunnel.
Liivavalli kasemattide tunnel. Foto: Gleb Linnik

Narva gümnaasiumi õpilane Gleb Linnik avastas koos linnaarheoloog Ilja Davõdoviga kuue meetri sügavuselt maa alt Liivavalli bastioni kasematid (siseruumid). Liivavall oli 16. sajandi lõpul üks esimesi Narva bastione. Eksklusiivsete fotode ja videote saamiseks ronis maa alla ka portaali Rus.Postimees ajakirjanik.

«Kui ma laps olin, meeldis meile sõpradega maa alla ronida, nii tekkiski mul huvi Narva maa-aluste käikude vastu. Eelmise aasta septembris kirjutasin Ilja Davõdovile ja rääkisin talle nendest maa-alustest ruumidest. Ilja teadis neist, kuid polnud seal kunagi käinud, ja nõustus minuga kaasa tulema,» räägib Gleb Linnik, kui kõnnime Pimeaia lähedal asuva välja poole.

Septembri lõpus hakkasid Gleb ja Ilja seda kohta uurima ja vajalikke mõõtmisi tegema. «Uurisime alguses 19. sajandi lõpust pärit endise õlletehase keldreid ja siis avastasime ühes neist keldritest võlvkäigu,» räägib Gleb. Tal on kõik maa all kõndimiseks vajalik kaasas: taskulambid, kindad, labidas ja mis kõige tähtsam – sobiv riietus.

Tagasi üles