Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

Tsahkna pakub peaprokurör Parmast ICC usaldusfondi nõukokku

Copy
Otse PM: Andres Parmas.
Otse PM: Andres Parmas. Foto: Oliver Kaur

Välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200) tegi justiitsministeeriumile ettepaneku nimetada peaprokurör Andres Parmase rahvusvahelise kriminaalkohtu (ICC) ohvrite abistamise usaldusfondi nõukogu liikme kandidaadiks.

Rahvusvaheline kriminaalkohus kuulutas välja konkursi ohvrite abistamise usaldusfondi nõukogu liikme kandidaatide esitamiseks tähtajaga 25. august. Usaldusfondi nõukogusse kuulub igast ICC regionaalgrupist üks esindaja. Valimised toimuvad 2.–7. detsembrini Haagis ICC osalisriikide assambleel.

Ida-Euroopa regionaalgrupist on usaldusfondi nõukogu liikmeks kahel korral nimetatud Andres Parmas, kes osaleb nõukogu töös alates 2021. aastast. Usaldusfondi nõukogu liikmed valitakse kaheks aastaks ning nende ametiaeg on piiratud kahe ametiajaga.

«Kuna Andres Parmas nimetati 2021. aastal nõukogu liikmeks asendusliikmena ning ta ei ole olnud nõukogu liige kahte täisametiaega, siis oleks tal võimalik uuesti nõukogu liikmeks kandideerida,» leidis välisminister Margus Tsahkna.

«Eesti välispoliitika prioriteediks on võitlus karistamatusega ja kõige raskemate rahvusvaheliste kuritegude toimepanijate vastutusele võtmine, mis aitab kaasa kuriteoohvrite õiguste taastamisele ning seda eriti Venemaa Ukraina vastu algatatud agressioonisõja kontekstis, kus Eesti koos samameelsetega on agressioonikuriteo eritribunali asutamise eestkõnelejaks,» lausus Tsahkna.

Eesti toetab välisministri sõnul vastavaid ÜRO kehameid nende töös, mis puudutab kannatanuid relvakonfliktis, ning on aktiivselt osalenud erinevate rahvusvaheliste ohvrikaitse teemaliste ürituste korraldamisel.

«Andres Parmase teadmised ja kogemused on andnud olulise panuse selliste kohtumiste kordaminekusse. Eesti on lisaks üldisele rahvusvahelise kriminaalkohtu poliitilisele toetusele erilist tähelepanu pööranud ohvrite usaldusfondile ja plaanime seda jätkata. Eesti on olnud ohvrite usaldusfondi regulaarne doonor juba 10 aastat, millega avaldame toetust ohvrite usaldusfondi tööle ohvrite, nende perede ja kogukondade abistamisel. Meie panuse eesmärk on toetada kõige raskemate kuritegude ohvreid, eelkõige seksuaalse ja soolise vägivalla ohvreid, inimväärse elu juurde naasmisel,» toonitas Tsahkna.

Tagasi üles