Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

ANALÜÜS «Eelarve on nii pekkis, et ei saa kahemõttelist juttu ajada» (41)

Copy
Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide kõnelused uue valitsusleppe moodustamiseks jätkusid. Fotol seavad samme läbirääkimistelaua taha Erkki Keldo (vasakult) ja Kristen Michal Reformierakonnast ning Kristina Kallas erakonnast Eesti 200.
Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide kõnelused uue valitsusleppe moodustamiseks jätkusid. Fotol seavad samme läbirääkimistelaua taha Erkki Keldo (vasakult) ja Kristen Michal Reformierakonnast ning Kristina Kallas erakonnast Eesti 200. Foto: Mihkel Maripuu

Läbirääkimised uue valitsuse kokkupanemiseks jõudsid kõige keerulisemasse järku – raha ja riigieelarve juurde. «Pilt läheb täpsemaks ja halvemaks,» sõnab Margus Tsahkna (Eesti 200). Ta viitab riigieelarvele – mida rohkem rahandusministeeriumi inimesed eri variante (maksud, kärped jne) läbi arvutavad ja laua taga istujatele tutvustavad, seda koledamaks pilt muutub. Keerulist seisu möönavad ka Kristen Michal (RE) ja Lauri Läänemets (SDE).

Teisalt: suur mure ka ühendab. Üks läbirääkimistel osaleja kasutabki artikli pealkirjaks pandud lauset, mille mõte võiks olla, et kuna ülesanne on nii keeruline, siis pole ühelgi poliitikul mõtet eraldi poosetada ja kahemõttelist juttu ajada. Teine läbirääkija nõustub: «Olukord on nii õudne.» Nii ongi seis selline, et ehkki kõik kolm parteid on omamoodi konkurendid, pole vähemalt avalikult – ega ka varjatult, näiteks ajakirjandusele midagi lekitades – püütud teistele kaikaid kodaratesse loopida või ennast paremas valguses näidata.

Kes on jälginud mõne päeva kestnud läbirääkimisi ja võrrelnud neid varasematega, on märganud ka vahet tonaalsuses. Ei olda ülemäära eksalteeritud, ei olda ülemäära heas ega halvas tujus. Kõik on pigem sordiini all ja ettevaatlikud. Michal on avalikult öelnud: hoidke ootused madalad.

Tagasi üles