Päevatoimetaja:
Sven Randlaid
6662387

Sigade katkutõbi pressib Eestisse üle kagu- ja lõunapiiri (1)

Copy
Sigade Aafrika katk on Eesti seakasvatustele tülinaks juba pikki aastaid. Varem on tulnud taudi tõttu hukata umbes 55 000 kodusiga. FOTO: Urmas Luik/Pärnu Postimees
Sigade Aafrika katk on Eesti seakasvatustele tülinaks juba pikki aastaid. Varem on tulnud taudi tõttu hukata umbes 55 000 kodusiga. FOTO: Urmas Luik/Pärnu Postimees Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Metssigadel pole riigipiirist sooja ega külma ja nii püsib võimalus, et Euroopas üsna tavapäraseks nuhtluseks saanud sigade Aafrika katk ohustab taas Eesti koduseakasvatusi.

Eesti lähinaabrite juures Lätis ja Venemaal, samuti mujal Ida-Euroopa regioonis levib taud endeemiliselt ehk seda esineb metssigadel püsivalt, sedastas põllumajandus- ja toiduamet (PTA). Ent põhjust kohalikele seakasvatajatele täiendavaid piiranguid kehtestada amet hetkel ei näe.

PTA loomatervise ja -heaoluosakonna juhtivspetsialist ­Anne-Ly Veetamm märkis, et nii eelmisel kui ka sellel aastal on avastatud nakatunud metssigu Eestis eeskätt Lõuna- ja Kagu-Eesti piirialadel. «Kuna ka Põhja-Lätis meiega piirnevatel aladel on Läti avastanud palju nakatunud metssigu, siis võib suure tõenäosusega arvata, et Läti ja Eesti metsseajuhtumitel on seos,» tähendas ta. «Sigade Aafrika katku levikule metssigade hulgas aitab kindlasti kaasa metssigade kõrge asustustihedus, mille ohjamine Eestis on eeskätt jahimeeste teene.»

Tagasi üles