Päevatoimetaja:
Liisa Ehamaa
(+372) 507 3066

Zelenskõi kohtus Ukraina kogukonnaga Poolas

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Poolas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Poolas. Foto: UKRAINE PRESIDENCY/SCANPIX

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kohtus esmaspäeval Varssavis Ukraina kogukonna esindajatega, kelle seas vabatahtlike, arstide, õpetajate, ühiskondlike aktivistide ja usuorganisatsioonide liikmetega, vahendas meediakanal Ukrinform.

Riigipea teatas sellest sotsiaalmeedias.

«Tänasin kõiki, kes aitavad Ukrainat, meie sõjaväelasi ja tsiviilisikuid,» sõnas riigipea.

«Lähinaabritena on meie ülesanne oma riike hoida ja tugevdada,» ütles Zelenskõi.

Presidendiameti teatel rääkis Zelenskõi kohtumisel üksikasjalikult ühtlasi oma visiidist ja eelkõige kahepoolse julgeolekuleppe allkirjastamisest.

«Ukraina ja Poola vaheline leping on õige, tugev ja minu arvates ajalooline. Mõned sätted on uued ja enneolematud. Mehhanismid vajavad veel väljatöötamist, kuid see kõik tähendab edasist lähenemist – veelgi tihedamaid sidemeid naabrite vahel,» kiitis riigipea.

Ukraina kogukonna esindajad rääkisid Zelenskõile, kuidas nad toetavad oma kaasmaalasi, mille seas vabatahtlike võrgustike loomise ning sõdurite ja nende perede abistamise kaudu.

Vabatahtlike ühenduse kaasasutaja Halõna Andruškov tõi välja, et nad on koondanud rühma Euroopa ja Ukraina eksperte, insenere ja juhte, kes kavandavad ja toodavad Ukraina jaoks droone. Naine kutsus üles lihtsustama droonide üle piiri toimetamise korda.

Riigipea tegi kaitseminister Rustem Umerovile ülesandeks selle teemaga tegeleda.

Teadus- ja haridusministeeriumi asekantsler Andrzej Szeptycki teatas, et alates täiemahulise Venemaa sissetungi algusest on Poola vastu võtnud umbes 600 Ukraina teadlast ja andnud neile töökohad ülikoolides. Koos Poola kolleegidega arendavad nad mitmeid teadusprojekte.

Kantsler oli veendunud, et see aitab kaasa Ukraina teaduse arengule ja riigi ülesehitamisele.

Tagasi üles