Päevatoimetaja:
Marek Kuul

Prokuratuur hindab RMK seadusvastast puidumüüki (23)

Copy
Graanul Investi pelletitehas Võrumaal Osulas, mille ehituse eel sõlmis RMK ettevõttega salajase ja seadusvastase eelkokkuleppe suures koguses puidu odavmüügiks.
Graanul Investi pelletitehas Võrumaal Osulas, mille ehituse eel sõlmis RMK ettevõttega salajase ja seadusvastase eelkokkuleppe suures koguses puidu odavmüügiks. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikontrolör Janar Holmi kinnitusel rikkus Riigimetsa Majandamise Keskus (RMK) salalepingutega puitu müües mitut seadusepügalat, prokuratuur asub riigile tõenäoliselt sadu miljoneid kahju toonud tegevust vaagima, kaitsepolitseiamet (kapo) sõnul kuulub juhtumi menetlusalluvus politsei- ja piirivalveametile.

Ebaseaduslik oli Holmi sõnul salajaste kestvuslepingutega puidu müük keskmiselt 30 protsenti odavamalt sama aja oksjonihindadest. Samuti olid seadusvastased salajased eelkokkulepped mahukate soodustuste saamiseks Raul Kirjaneni suurosalusega ASiga Graanul Invest ja Osula Graanul ning ASiga Latvijas Finiers (Kohila Vineer).

«See oli päris suur ehmatus, et veel päris hiljuti olid olemas sellised pikaajalised konfidentsiaalsed kestvuslepingud, mis meie töö käigus välja tulid,» tunnistas Holm. «1990. aastatel võis väga palju juhtuda, aga räägime siin ajast üheksa-kümme aastat tagasi.» Jutt on lepingute sõlmimisajast, viimane salajane eelkokkulepe lõppes 2020. aastal.

«Analüüsime põhjalikult kogutud teavet ning auditis välja toodud asjaolusid,» vastas riigiprokuratuuri avalike suhete nõunik Gerli Vaher küsimusele, kas prokuratuur kaalub RMK puidumüügi teemal uurimise alustamist. «Kui oleme esmase info läbi töötanud ning näeme viiteid võimalikule kuriteole, alustame menetlust. Kuna teabe kogumine ja analüüsimine võtab aega, siis sisulise otsuse vastuvõtmiseks ajalist raamistikku prokuratuur hetkel anda ei saa.»

«Kaitsepolitsei tegeleb julgeolekuohtude ennetamise ja tõkestamisega. Antud hetkel me julgeolekuohtu ei tuvasta,» vastas samale küsimusele kapo pressiesindaja Marta Tuul. «Julgeolekuohte hindamata on kaitsepolitsei uurimisalluvuses kõrgemate ametnike korruptsioonikuriteod.» Rohkem ei nõustunud kapo kommenteerima.

Tagasi üles