Päevatoimetaja:
Loora-Elisabet Lomp
5916 2730

VIDEO Kristen Michal: ilma kärpimata mina ei raatsiks minna inimestelt täiendavat maksutulu küsima (11)

Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Pilt videost

Peaministrikandidaat Kristen Michal sõnas Postimehele antud intervjuus, et rahanduse olukord on tõsisem, kui välja paistab, ning loodav koalitsioon plaanib omalt poolt teha samme, et parandada ettevõtluskeskkonda ning inimeste toimetulekut. 

Täna arutasite peamiselt majandust, aga kogu eelneva nädala saite ülevaate riigirahanduse ja eelarve olukorrast. Kui hull see olukord tegelikult on? 

Riigi rahanduse olukord on tõsisem, kui ta täna väljaspoolt paistab. Meenutan, et Eestis on varem ka olnud kriise, ja kui mäletame 2009. aasta kriisi, siis töötus kasvas kiiresti, aga täna sellist taju inimestel ei ole ja elu tänavatel läheb edasi. Aga riigi finantspool on ikka sellises olukorras, et need eesmärgid, mis me oleme Euroopaga endale võtnud – ehk et eelarve jõuaks miinus kolme protsendini – sellest oleme ikkagi väga-väga kaugel. 

Miks see üldse oluline on? Riik ei saa ju lõputult elada nii, et tema kulud ületavad tulusid. See ei ole Eesti mõistes vastutustundlik ega mõistlik. 

See tähendab seda, et eks me peame avalikku sektorit kärpima ja erinevate asutuste kulusid üle vaatama ka maksutulude poolt. See tähendab, et kui riigikaitsel on uued vajadused ja julgeolekus laiemalt on uued vajadused, siis selleks ainus võimalus on neid katta maksutuludega. Olgu see siis sisejulgeolek, vastutulek või piir. 

Tagasi üles