Päevatoimetaja:
Margus Martin

Ligipääsetavusest võidavad lisaks erivajadustega inimestele kõik teisedki

Copy
Foto: Johan Hallimäe

11.-14. juulini Lennusadamas, Vanasadama kruiisialal ja Noblessneri sadamas toimuval Tall Ships Races Tallinn 2024 üritusel on fooksuses erivajadustega inimesed ja ürituse ligipääsetavus.

Ligipääsetavuse teema on kerkinud üles just viimaste aastate jooksul. Ja kuigi peamiselt tegeletakse selle vaates lahenduste loomisele erivajadustega inimestele, võime me kõik elukaare jooksul sattuda olukorda, kus vajame üritusel osalemiseks või infost aru saamiseks uutmoodi võimalusi.

Tall Ships Races Tallinn 2024 ligipääsetavuse koordinaator Jaanika Juhanson ütles, et erivajadustega inimeste puhul ei räägi me ammu enam väikesest grupist inimestest, kel on näiteks puude tõttu raske liikuda, kuulda või näha. „Igaüks võib näiteks murda jalaluu ja tal tuleb liikuda ratastoolis. Kuidas sel juhul pääseda kontsertile, kuhu viib vaid kitsas rada? Või kuidas sinna pääseb lapsevankriga? Või kui me teeme üritusel kohapeal viidad suuremad, siis ei võida sellest ainult mitte vaegnägijad, aga ka kehvema silmanägemisega eakad ja miks mitte lapsedki,“ tõi ta näited.

Teine põhjus, miks ligipääsetavusega tegeletakse, on arusaam, et meil pole pisikeses ühiskonnas ühtegi inimest ülearu. „Kui loome erinevate vajadustega inimestele tingimused, siis nad heal meelel panustavad ühiskonda. Kui ratastoolis või vanemaealisena saav inimene tööle minna, siis ta üldiselt läheb,“ lisas Juhanson.

Kuigi erinevate ühiskonnaliikmete vajadustele mõtlemine kõlab mõneti lihtsalt, on see teisalt keeruline. „Asi on kindlasti selles, kuidas me oleme harjunud mõtlema ja tegutsema. Kui oleme alati ühtmoodi teinud ja nii hakkama saanud, siis ongi raske uute ideedega harjuda. Samas, kui ma loen erinevaid dokumente, siis riik on ligipääsetavuse vaates palju ära teinud, kuid neid põhimõtteid pole veel rakendata jõutud,“ lausus ta.

Juhanson usub, et ligipääsetavuse vaates on Tallinna linn suure sammu edasi astunud, loodud on erivajadustega inimeste kultuurisündmuste taotlusvoor ning lisaks valmib Tall Ships Races Tallinn 2024 ürituse ligipääsetavuse konkreetne juhendmaterjal, mida järgmiste kultuurisündmuste puhul on võimalik hõlpsasti kasutada. „Ehk me ei tee midagi ühekordselt, vaid me loome mudeli, mis aitaks edaspidi ligipääsetavusega veel paremini tegeleda,“ rääkis Juhanson.

Tall Ships Races Tallinn 2024 festivali ajal ongi fookuses erivajadustega inimesed ja sündmuse ligipääsetavus. Ava- ja lõpukontsert saavad kirjutus- ja eesti viipekeelse tõlke ning lava kirjeldustõlke. Korraldatakse ekskursioone laevadele, kus arvestatakse erinevate sihtgruppidega nagu pimedad ja vaegnägijad, kurdid, intellektipuudega inimesed. Infopunktides on silmusvõimendid vaegkuuljatele ja taktiilsed kaardid pimedatele. Samuti koolitatakse festivali vabatahtlikke ligipääsetavuse teemal, selgitatakse, kuidas jagada infot. Erivajadustega inimesed saavad minna purjetama “Erilised purjetajad” projekti raames ja Tallinn Race’il on olemas paraklassis võistlejad.

Vanasadama Kruiisialal on 11.-13.juulil avatud ligipääsetavusala, kus saab teavet erinevate puuete kohta ning mänguliselt kogeda erivajadustega inimeste igapäevaelus ette tulevaid takistusi. Pimegiid Julia Kabanova viib huvilised silmaklappides seiklusele. Katsetada saab ratastoolis takistusraja ületamist ja osaleda ratastooliseiklusel. Põhja-Eesti Pimedate Ühing jagab infot nägemispuude eripärade ja abivahendite kohta. Eesti Pimemassööride Ühing pakub on-site-massaažiteenust. Kohal on Kuulmisbuss, kus on võimalik oma kuulmist kontrollida. Eesti Kurtide Liidu eestvõttel saab õppida eesti viipekeeles lihtsamaid väljendeid. Avatud on pimedate ja vaegnägijate ning intellektipuudega inimeste käsitöölaat.

Kuigi teemasid, millega tegeleda, on Juhansoni sõnul palju, on oluline mõtteviisi muutus. „Ligipääsetavus muutub nii tegutsedes tavapäraseks elus osaks, millega ei pea iga kord uuesti peale hakkama, see on peamine eesmärk,“ kinnitas Juhanson.

Tallinna linn võõrustab ja korraldab sel aastal maailma suurimat purjeõpperegatti Tall Ships Races, mis toimub 11.–14. juulini Lennusadamas, Noblessneri sadamas ja Vanasadama kruiisialal.

Tõeliselt erakordne merepidu Tall Ships Races toob Tallinna sadamatesse üle 60 suure purjelaeva 16 erinevast riigist üle maailma.

Nelja päeva jooksul on Tallinna sadamad erilises peomeeleolus – saab külastada purjelaevu, kuulata Eesti parimaid artiste ja võtta osa tegevustest maal ja merel.

Copy
Tagasi üles