Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

INTERVJUU Vootele Päi: «Praegu koguvad hääli need, kes on reljeefsemad» (1)

Prantsusmaa erakorralistel parlamendivalimistel korjas enim hääli Uue Rahvarinde koalitsioon, millesse kuulub ka Alistamatu Prantsusmaa eesotsas Jean-Luc Mélenchoniga.
Prantsusmaa erakorralistel parlamendivalimistel korjas enim hääli Uue Rahvarinde koalitsioon, millesse kuulub ka Alistamatu Prantsusmaa eesotsas Jean-Luc Mélenchoniga. Foto: CARON / ZEPPELIN / SIPA / Scanpix

Prantsusmaa järgmise valitsuse moodustavad tõenäoliselt sotsialistid, tsentristid ja rohelised – pole välistatud, et osaliselt ka mõõdukalt rahvuslike vabariiklaste toel, leiab Postimehele antud usutluses Prantsusmaa poliitika vaatleja, igapäevatöös siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) nõunik Vootele Päi (SDE). 

Eesti avalikkus ei pea Prantsusmaal uue valitsuse võimule tuleku tõttu oma liitlassuhete või julgeoleku pärast veel muretsema, leiab Päi, kelle hinnangul pole Prantsusmaa välis-, julgeoleku- ja Euroopa Liidu poliitikas olulist muutust karta.

Eri küsitluste järgi pidi Prantsusmaa erakorralised parlamendivalimised suurelt võitma parempoolne blokk Rahvuskogu (Rassemblement National) / Paremäärmuse Ühendus (Union de l'extrême droite). Võit jäi tulemata valijate taktikalise hääletamise tõttu, sest tsentristid ja vasakpoolsed sõlmisid pärast esimest vooru kokkuleppe, et esimeses voorus kolmanda või madalama koha saavutanud kandidaadid loobuvad teises voorus kandideerimisest, millega anti eelis ja ka hääled ühele kandidaadile – olgu siis tsentristile või vasakpoolsele.

Tagasi üles