Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

VIDEO, BLOGI JA FOTOD Koalitsioonikõneluste 1. päev: tööstusele tuleb hoogu anda (4)

Copy

Täna alustasid Reformierakonna, Eesti 200 ja sotside esindajad riigikogus ametlikke koalitsioonikõnelusi. Seda, milles on jõutud kokkuleppele, selgitavad erakondade delegatsioonide esindajad. 

Peaministrikandidaadi, reformierakondlase Kristen Michali sõnul on laual põhilist teemat. Esiteks on kaitseteemad, teiseks rahanduse korda seadmine, kolma on majanduse konkurentsivõime tõstmine ja neljandaks inimeste toimetulek.

«Kõige olulisem sõnum on see, et me otsime erinevaid võimalusi, et panustada uute kaitsetööstuste rajamisse ning Eestist tellida nii palju kui võimalik,» ütles Michal, lisades, et kindlasti tuleb hoogustada töökohtade loomist väljapoole kuldset ringi ehk Tallinnat ja Harjumaad.

Michali sõnul on kavas vähendada planeeringute aega, samuti halduskoormust, et ettevõtjad saaksid tegeleda ettevõtlusega.

Ka sotside liider Lauri Läänemets rõhutas töökohtade loomise tähtsust. «Loogika peaks olema selles, et inimene saaks oma palgaga igal pool Eestis hakkama. Et me ei peaks maksma sotsiaaltoetusi nii palju,» ütles Läänemets.

Tema sõnul tuleb liikuda edasi ka taastuvenergiate võimsuste arendamisega. «Tuleb töökohti tekitada. Et ainult ei teki kuhugi tuulikud, vaid ka nendes kohtades areneb ka ettevõtlus. See peaks olema midagi sellist, mis paneks inimesi rohkem toetama taastuvenergiat,» rääkis Läänemets.

Eesti 200 esimehe Margus Tsahkna sõnul tuleb paika saada see, mida tehakse Eesti majanduses ja maksusüsteemis ning haridussüsteemis. «Et saabuks töörahu Eesti ettevõtjatele ja Eesti inimestele. Meil tuleb väga palju tööd teha. Et saabuks kindlus ja selge arusaamine, et mida tehakse ja mida mitte,» ütles Tsahkna, rõhutades, et najandusteemad on Eesti 200-le väga olulised.

Ka Tsahkna tõstis esile vajadust kiirendada planeeringute läbiviimist, sealjuures tõi ta näiteks, et kui soomes ja Rootsis kulub ühele planeeringule umbes aasta, siis Eestis seitse.

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Erkki Keldo rääkis Postimehele laupäeval, et läinud nädalal kaardistasid valitsuspartnerid suuremaid teemasid, mille üle läbi rääkida. Sel nädalal algavad klassikalised koalitsioonikõnelused, kus on eelkõige arutusel neli suurt teemat.

«Tulevane peaministrikandidaat Kristen Michal on nimetanud teemana julgeoleku ja täiendava kaitsevõime suurendamist. Leida tuleb ka laskemoonaostuks vajaminev raha. Riigi rahandus tuleb saada korda, sest rahandus ja julgeolek on omavahel seotud. Samuti on oluline teema majandus ja konkurentsivõime,» loetles Keldo.

Keldo sõnul on sotsiaaldemokraadid lisanud kõnelustele olulise teemana ka inimeste toimetuleku. «Need on põhilised teemad, aga eks kindlasti tuleb veel teisi punkte arutusele,» lausus Keldo.

Tagasi üles