Päevatoimetaja:
Anu Viita-Neuhaus

Kuidas leida oma kööki praktiline ja nägus mööbel?

Copy
Foto: WebShop.ee

Oma kodu sisustamine on põnev tegevus, kuid teistest ruumidest veidi keerukam võib olla köögi sisustamine. Selle otsuse juures mängivad rolli mitmed tegurid alates köögi suurusest ja rahakoti eelarvest kuni materjalide, funktsionaalsuse ja disainini. Kuidas kõiki neid aspekte arvestades valida õige köögimööbel? Nõu annavad mööblisalongi WebShop eksperdid.

Esmalt panevad eksperdid köögisisustajatele südamele, et kööki ei ehitata kunagi hetke ajel, vaid mõttega, et korralik köök peab vastu pidama ja kaunis välja nägema järgmised 10-20 aastat. Seetõttu on oluline võtta aeg maha ning enne otsuse tegemist mõelda läbi kõik plussid ja miinused.

Ilusa ja funktsionaalse köögi alus on projekt

Enne mööbli valimist ja ostmist mõõda hoolikalt oma köök üle, et veenduda, et valitud mööbel kindlasti mahub ja sobib ruumi. Seejuures vaata ka pisiasju, sest isegi pistiku või veeäravoolutoru mõne sentimeetri võrra vales kohas asumine võib rikkuda ideaalse planeeringu ning selle hilisem ümbertegemine maksab raha.

Kui köögis ruumi napib, tasub eelistada näiteks karussellnurgakappe, mida saab peita traditsiooniliste kapiuste taha. Oluline on mõelda välja ka, kas kapiuksed peaksid avanema küljele või üles, sest üles avanevad köögikapid on heaks lahenduseks just väikestes ja kitsastes köökides. Söögilaud võib olla nii konstantselt köögis asetsev ilus ümmargune või kandiline laud, aga kitsa köögi puhul oleks ehk mõistlik valida seinale klapitav või vajadusel pikendatav laud. Erineva suuruse ja disainiga köögilauade ja toolide valik on õnneks väga lai.

Kõik sellised otsused tasub teha enne köögi sisustamise alustamist, sest hiljem võib olla keeruline oma lennukaid ideid ja reaalseid mööbliesemeid ühte ruumi ära mahutada.

Mõistlik on teha eelarve

Määra kindlaks oma eelarve, et oleks teada, kui palju oled valmis köögimööbli jaoks kulutama. Köögi hind kujuneb loomulikult valikutest ning siinkohal tasub mõelda, mida võtta, mida jätta. Näiteks ei ole mõtet teha järeleandmisi kapi- ja sahtlimehhanismide ja valgustuse kvaliteedi pealt, sest hiljem võib olla kahetsus suur, kui köök on liiga pime või kapiuksed kolksuvad.

Seega – ole iseendaga aus ja määra realistlik eelarve, kuna see on köögi sisustamise protsessi üks oluline alustala.

Tutvu erinevate stiilide, materjalide ja võimalustega

Kas sinu köök peaks olema traditsiooniline, kaasaegses stiilis, skandinaavialikult hele või hoopis rustikaalne? Uuri erinevaid köögimööbli stiile ja materjale ning tee valik, mis sobib kõige paremini sinu ning su perekonna maitse, stiili ja harjumustega. Külasta Eesti parimat mööblisalongi, et saada ettekujutlus, millist köögimööblit üldse pakutakse.

Köögikappe valmistatakse väga erinevatest materjalidest: valida on roostevaba terase, melamiini, metalli, laminaadi, puidu ja termofooliumi vahel. Soodsa hinna tõttu on köögikappide puhul üks populaarsemaid valikuid laminaatplaat – see on lihtsalt puhastatav ning laminaati on suures värvivalikus.

Soovides luua looduslikku ilmet, on parim valik puit. Kasutada võib täispuitu, mis on viimistletud, peitsitud või värvitud. Ent kui soovid, et köögikapid oleksid kergesti puhastatavad, peaks valima mõne muu materjali, näiteks puitlaastplaadi, mida on hõlpsam puhastada ja hooldada kui täispuidust köögikappe.

Läbi aegade on väga populaarne köögi värv olnud valge, ent menukad on ka muud heledad toonid: helehallid, helerohelised ja -sinised ning kollased, mis tänu oma heledusele tekitavad köögis avarust. Samuti on eelistatud läikivad toonid ning aina enam on hakatud kasutama klaasi – nii läbipaistvat, toonitud kui ka mustriga klaasi.

Köögi oluliseks osaks on kapid

Funktsionaalset ja hästi organiseeritud kööki pole võimalik saavutada ilma õigete köögikappideta. Valida tuleb köögikapid, mis sobivad sinu köögi stiiliga. Lisaks köögikappide praktilisusele tuleb silmas pidada ka värvitoone, et kapiuksed sobituksid muu värvigamma ja olemusega.

Üks levinumaid köögikappide ukse stiile on klassikalised külgedele avanevad uksed. Neid on erinevas toonis, materjalis ja viimistluses ning ideaalne valik nii traditsiooniliste kui ka moodsate köökide jaoks. Efekti lisamiseks võivad köögikapid olla mustrilised ning klassikaliste või stiilsete käepidemetega. Tõusnud on kappide ja sahtlite mehhanismide tähtsus, mis peavad olema mugavad, vaiksed ja liikuma kergelt. Üks väike vihje: mida enam köögitehnikat kappidesse ja mööblisse integreerida, seda lihtsam on kööki koristada, sest tolmul on vähem kohti kogunemiseks!

Kodukujundaja leiab muidugi palju inspireerivat pildimaterjali ja ideid internetist. Vajadusel tasub konsulteerida mööblispetsialistidega, kes saavad aidata õige valiku tegemisel ja anda nõu uuemate tehnoloogiate, materjalide ning trendide osas.

WebShop mööblisalong pakub köögimööbli kõrval ka kõike muud kodu ja kontori sisustamiseks. Kui ostusumma ületab 700 eurot, on transport üle Eesti tasuta. Tooteid on võimalik tellida ka lähiriikidesse. WebShop on turvaline keskkond ostude tegemiseks juba aastast 2005 ja kannab Eesti E-kaubanduse Liidu Turvaline Ostukoht märgist aastast 2020.

Webshop Interior

www.webshop.ee

Copy
Tagasi üles