GALERII Tallinna vanalinnas algasid keskaja päevad

Postimees
Copy

Viru väravate juurest alanud ja Raekoja platsil lõppenud rongkäiguga ja sellele järgnenud avatseremooniaga said juba hommikul alanud keskaja päevad ka ametlikult avatud.

Keskaja päevade kolmel päeval muutub Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus õitsvaks hansalinnaks. Kohal on parimad käsitöömeistrid, muusikud ja rändnäitlejad, rüütliisandad ja toimekad emandad, kes näitavad oma parimaid oskusi. Toimuvad ringkäigud ja on üllatused kogu perele.

Keskaja päevade südameks on meistrite turg Raekoja platsil, Kullasepa ja Harju tänaval. Lisaks ostule-müügile on huvilistel võimalus ka jälgida meistrite tegemisi ja ise erinevatel aladel kätt proovida. Kohal on kangatrükkalid, kalligraafid, keraamikud, lisaks soonemudija, ennustaja ja paljud teised.

Raekoja platsi laval toimub ajastukohane eeskava. Kuulata ja vaadata saab lustilisi rändnäitlejaid, meeltkosutavaid muusikuid, tantsijaid ja lauljaid. Muusikalist kaugemat külakosti pakub ansambel Tabulatura Ungarist ja erilisema kava toob Thomas Ignatius Soomest, kes miksib keskaja muusikat kaasaegse süntesaatoriga.

Keskaja külast ja Niguliste kiriku esisel platsilt leiab meistrikodasid, kus saab tutvuda arhailiste käsitöötehnikatega. Külas töötavad sepad, lontmaakrid, ehtesepad, kangakudujad, ketrajad, paelapunujad, nõelujad ja taimetargad. Kivide kirjamist ja puidutööd juhendavad meie parimad meistrid. Niguliste mäe lastealal saab õppida rüütlikombeid ning osaleda mõõgavõitluses ja osavusmängudes. Avatud on viburadada.

Laupäeval, 6. juulil kell 12–17 leiab aset rüütliturniir, kus tõsised ajaloolise mõõgavõitlluse entusiastid endi seast parimad välja selgitavad. Mõõgasulaseid on saabumas nii Soomest ja Lätist kui ka loomulikult Eestist. Võistluse eestvedaja on ajaloolise võitluse klubi Nordburg.

Seekord leiab õhtune vanalinnas jalutaja endale mitmeid erinevaid tegevusi. Võib osa saada erinevatest vanamuusikakontserditest (Rondellus, Triskele, Thomas Ignatius(FIN), Tabulatura (HU), aga ka muinasjutuvestmistest, töötubadest ja ajaloomatkadest.

Ajaloomatkade mitmekesises programmis on palju huvitavat: jagatakse teadmisi keskaja tallinlase relvastusest, keskaja kunstist, viiakse jalutama Toompeale ja uuritakse taimede salamaailma. Uksed erinevateks tegevusteks on avanud Hopneri maja, Raeapteek ja Niguliste kirik, Kiek in de Köki kindlustusemuuseum, Raekoda jpt.

Tagasi üles