Tsahkna: Ungari peaministri Orbani plaanile kohtuda Putiniga ei ole õigustust (14)

BNS
Copy
Margus Tsahkna
Margus Tsahkna Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA

Välisminister Margus Tsahkna leiab, et Ungari peaministri Viktor Orbáni ja Venemaa liidri Vladimir Putini plaanitud kohtumisele ei ole õigustust.

«Euroopa Liidu Nõukogu eesistujamaa Ungari peaministri Orbáni plaanile kohtuda Putiniga ei ole õigustust. Plaanitud reisil ja kohtumisel ei esinda ta Euroopa Liitu ega ole saanud selleks ELi liikmesriikide, sealhulgas Eesti heakskiitu. Ühtlasi ei esinda Eesti ega Euroopa Liidu seisukohti Orbáni pakutud «kiire relvarahu», mida Ungari peaminister pakkus välja kohtumisel Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga. Viktor Orbáni plaan kohtuda Putiniga ning ettepanek «rahuks» on risti vastupidine Eesti ja Euroopa Liidu seisukohtadele. Sellel kohtumisel pole mingit mõju ELi poliitikale,» märkis Tsahkna.

Tsahkna sõnul võitleb Ukraina oma riigi suveräänsuse, aga laiemalt kogu Euroopa, sealhulgas Ungari rahu ja pikaajalise julgeoleku eest Ukraina inimeste elu hinnaga. «Eesti ja Euroopa Liit tegutsevad selle nimel, et Venemaa sõjamasin peatuks, Ukraina sõja võidaks ja Venemaa toime pandud koleduste eest vastutaks,» lisas ta.

Eesti parlament on kuulutanud Venemaa terroristlikuks režiimiks. Rahvusvaheline kriminaalkohus, mille osaline on ka Ungari, on väljastanud määruse Putini vahistamiseks sõjakuritegude eest.

«Ajalugu on näidanud, et agressoreid heidutab kindlameelsus, mitte lipitsemine. Euroopa Liidu seisukoht on ühene – Venemaa peab kohe lõpetama oma sõjalise agressiooni Ukrainas ja oma väed Ukrainast välja viima. Euroopa Liit toetab Ukraina suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust. Agressiooni ja teiste kuritegude toimepanijad tuleb võtta vastutusele, mitte nendega sõbramehe poolest kätt suruda,» ütles Tsahkna. 

Tagasi üles