Biden lubas iseseisvuspäeva tähistamisel valimisvõitlust jätkata

Copy
USA president Joe Biden iseseisvuspäeval kõnet pidamas.
USA president Joe Biden iseseisvuspäeval kõnet pidamas. Foto: Will Oliver/Scanpix

USA president Joe Biden lubas neljapäeval jätkata valimisvõitlust hoolimata mõnedest üleskutsetest loobuda.

Valges Majas iseseisvuspäeva tähistamisel vastas 81-aastane president toetajale, kes käskis tal võitlust jätkata: «Sa said mu kätte, mees. Ma ei lähe kuhugi.»

«Mul oli halb öö,» tunnistas Biden enne seda eetrisse lastud eelnevalt salvestatud raadiointervjuus viidates ebaõnnestunud valimisdebatile oma rivaali Donald Trumpiga.

«Ma läksin sassi. Tegin vea. See on 90 vaid minutit laval. Vaadake parem, mida ma olen 3,5 aastaga teinud,» jätkas president.

«Kui sind maha lükatakse, siis tõuse lihtsalt püsti,» lisas riigipea raadioajakirjanikule.

Biden ei loobu mingil juhul USA presidendivalimistel kandideerimast, ütles tema pressiesindaja kolmapäeval, tõrjudes üleskutseid, mis on saanud hoogu pärast kehvast esinemist teledebatil ekspresident Donald Trumpiga.

Bideni Demokraatlikku Parteid on televäitluse järel haaranud paanika, kostavad kuuldused plaanist leida enne novembrivalimis uus kandidaat. Seda võimendab Trumpi edumaa kasv arvamusküsitlustes.

New York Times ja CNN teatasid, et 81-aastane Biden olevat ühele tähtsatest liitlastest tunnistanud, et tema tagasivalimine on ohus, kui ta ei suuda kiiresti avalikkust veenda, on presidendiametiks kõlbulik.

Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre lükkas kõik need teated pikema jututa tagasi ja kinnitas, et Bidenil ei ole kavas taanduda.

«President jätkab kandideerimist,» kinnitas ta.

Biden ise ütles telefonikõnes kampaania- ja parteitöötajatele, et ei lähe kuhugi.

«Olen selles võistluses lõpuni ja me võidame, sest kui demokraadid ühinevad, võidame me alati. Nii nagu võitsime Donald Trumpi 2020. aastal, nii võidame ka aastal 2024,» vahendas üks kampaaniaallikas Bideni sõnu.

President korda seda sõnumit ka kriisikohtumisel demokraatidest kuberneridega, kes tõotasid jätkuvat toetust.

Tagasi üles