USA teatas uuest julgeolekuabipaketist Ukrainale

BNS
Copy
Valge Maja eestkõneleja Karine Jean-Pierre.
Valge Maja eestkõneleja Karine Jean-Pierre. Foto: Jim Watson - Pool via CNP / Scanpix

USA valitsus teatas Ukrainale olulisest uuest julgeolekuabipaketist, mis sisaldab muu hulgas laskemoona suurtükiväele, õhutõrjesüsteemidele ja raketisüsteemidele HIMARS ning muid relvi, vahendas neljapäeval meediakanal Ukrinform.

Ukrinformi ajakirjanikule rääkis Valge Maja kõneisik Karine Jean-Pierre sellest kolmapäeval Washingtonis toimunud pressikonverentsil.

«Biden-Harrise administratsioon teatab Ukrainale olulisest uuest julgeolekuabipaketist, kui USA jätkab Ukraina kaitse toetamist Venemaa sissetungi vastu,» ütles Jean-Pierre.

Eestkõneleja ei nimetanud uue abipaketi kogumaksumust, kuid märkis, et see on seitsmes julgeolekuabipakett, mille president Biden on volitanud väljastama Ukraina abistamiseks pärast seda, kui riigipea aprillis lisatoetuse allkirjastas. Lisatoetus hõlmas rohkem kui 60 miljardi dollari suurust abi Ukrainale.

Jean-Pierre täpsustas, et uus pakett sisaldab rakette Ukraina õhutõrjesüsteemide jaoks, laskemoona HIMARS-süsteemidele, suurtükiväe laskemoona ja muid kriitilisi võimekusi, mida ammutatakse USA varudest.

«Lisaks sisaldab pakett uusi rahalisi vahendeid, mida USA kaitseministeerium kasutab õhutõrjesüsteemide Patriot ja NASAMS ostmiseks, et aidata Ukrainal kaitsta oma vägesid ja linnu Venemaa õhurünnakute eest,» lisas pressiesindaja.

Ühendriikide kaitseminister Lloyd Austin ütles juba teisipäevasel kohtumisel oma Ukraina ametivenna Rustem Umeroviga, et USA teatab peagi täiendavast 2,3 miljardi dollari suurusest julgeolekuabist Ukrainale.

«See pakett hõlmab õhutõrjevahendeid, tankitõrjerelvi ja muud üliolulist laskemoona,» sõnas minister.

«See võimaldab Ühendriikidel hankida rohkem Patrioti ja NASAMSi õhutõrjevahendeid, mis antakse üle kiirendatud korras,» lisas USA kaitseminister.

Umerov tänas Austinit Washingtoni abi eest ja kinnitas, et liitlaste toega suudetakse Venemaa agressioon peatada.

Tagasi üles