Zelenskõi: Vene õhurünnakuid saab peatada vaid parema õhutõrjega

BNS
Copy
Pärast venelaste õhurünnakut Dnipros.
Pärast venelaste õhurünnakut Dnipros. Foto: Postimees/Scanpix

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi sõnul saab Venemaa õhurünnakuid peatada vaid rohkemate õhutõrjesüsteemidega ja kauglöökidega Vene terroristide õhuväebaasidele, vahendas kolmapäeval meediakanal Ukrinform.

Zelenskõi tõi välja, et venelased korraldasid äsja raketirünnaku Dniprole, milles hukkus viis ja sai vigastada üle 50 inimese.

«Samuti jätkuvad raketirünnakud meie teistele piirkondadele: Harkivile ja meie rindepositsioonidele. Seda kõike saab peatada ainult ühel viisil: rohkem õhutõrjesüsteeme ja rohkem kauglööke Vene terroristide pihta. Suhtleme sel teemal aktiivselt oma partneritega ja seda kõigil tasanditel,» rääkis president.

Riigipea märkis ühtlasi, et Ukraina valmistub NATO tippkohtumiseks Washingtonis.

«Sealhulgas vaatenurgast Patrioti raketid Ukrainale,» lisas Zelenskõi.

President rääkis, et pidas kolmapäeval mitu kohtumist partneritega seoses Ukraina plaanidega juulikuus.

«Tulevad olulised läbirääkimised. Teatud edu on saavutatud ka Ukraina uute julgeolekulepingute sõlmimisel. Olen meie meeskonnale selle töö eest tänulik,» sõnas riigipea.

Soome riigipea Alexander Stubb ütles varem päeval uudisteväljaandele Bloomberg, et Hiina president Xi Jinping võiks lõpetada Ukraina sõja ühe telefonikõnega.

Stubbi sõnul on Moskva praegu Hiinast nii sõltuv, et Vene režiimi juhil Vladimir Putinil tuleks Hiina ametivennale kuuletuda.

«Kui Xi ütleks, et nüüd tuleb alustada rahuläbirääkimisi, oleks Venemaa sunnitud seda tegema. Neil ei oleks muud võimalust,» ütles Stubb.

Stubbi arvates näitaks Ukraina sõja lõpetamine Hiina head juhtimist ja see kiidetaks heaks nii lääneriikides kui niinimetatud globaalses lõunas.

Tagasi üles