Narva on 2025. aasta soome-ugri kultuuripealinn: see on Narva huvides, et linnast räägitaks teistsuguses võtmes (4)

Kadriann Kummer
, suvereporter
Uuendatud 4. juuli 2024, 10:10
Copy
Narva ja Nižõni delegatsioonid, seminari/konkursi korraldajad. Narva delegatsiooni esindasid Jekaterina Kuznetsova (vasakult 5.) ja Pavel Ivlev (vasakult 6.), kes hoiab käes kultuuripealinnade sümbolit – tsirku, mis järgmisel aastal viiakse Kuhmost Narva.
Narva ja Nižõni delegatsioonid, seminari/konkursi korraldajad. Narva delegatsiooni esindasid Jekaterina Kuznetsova (vasakult 5.) ja Pavel Ivlev (vasakult 6.), kes hoiab käes kultuuripealinnade sümbolit – tsirku, mis järgmisel aastal viiakse Kuhmost Narva. Foto: URALIC Keskus

Narva valiti laupäeval 2023. aasta soome-ugri kultuuripealinnas Soomes Kuhmos 2025. aasta soome-ugri kultuuripealinnaks, millel võib soome-ugri kultuuripealinnade programmijuhi hinnangul olla oluline roll muutmaks Narva kuvandit.

Soome-ugri kultuuripealinnade programmijuht Oliver Loode sõnas Postimehele, et tema lootus on, et kultuuripealinna tiitlel toob soome-ugri liikumises tähelepanu Narvale ja Ida-Virumaale. «See on kindlasti läänemeresoome rahvaste huvides, aga ma olen kindel, et see on ka Narva linna huvides, et Narvast räägitaks ka natuke teistsuguses võtmes.»

Küsimusele, kas tiitel mõjutab ka Narva turismikultuuri, vastas Loode, et tema hinnangul on turismi majanduslikust mõjust olulisem tiitli võimalik mõju Narva kuvandile. «Nagu me teame, Narva kuvand on üsna vastuoluline. Tänasel päeval kindlasti enamik eestlasi ei mõtle Narvast kui soome-ugri linnast, aga kui hakata ajaloos kaevama ja vaatama ka, mis seal tänapäeval toimub, näiteks Ingeri maja tegevus, siis tuleb välja, et on ka teine tahk Narva linnal,» lisas ta.

Tagasi üles