Päevatoimetaja:
Margus Martin

Eesti noored startisid maailma suurimal purjeõpperegatil

Copy
Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Rahvusvaheline purjeõpperegatt Tall Ships Races Tallinn 2024 on maailma suurim omataoline võistlus, mis võimaldab erinevatest riikidest noortel saada esimene reaalne merekogemus ehtsal purjelaeval. Laupäeval, 30. juunil Klaipedast startinud regatil osaleb Eestist rekordiliselt üle 200 merehuvilise noore ning nende esimesed muljed on suurepärased.

Eesti Noorte Purjeõppeseltsi juhatuse liige ja Tall Ships Races Tallinn 2024 laevastiku juht Madis Rallmann nendib, et seekordne osalejate arv ehk enam 200 merehuvilist on rekord. „Suure huvi taga oli kindlasti ka Tallinna linna toetus, mida anti 140 noorele. Osadel laevadel on meeskonnavahetus igas sadamas, mõned noored saavad olla merel pikemalt – kokku sõidetakse läbi kuus sadamat: Klaipeda, Helsinki, Tallinn, Turu, Marianhamn ja Szczecin. Enamike noorte osalejate jaoks on tegemist esmakordse fantastilise võimalusega 6-9-päevaseks seikluseks, mille käigus õpitakse reaalseid oskuseid ning saadakse tundma laevaelu.”

Eesti noortel oli esimene sõit kodumaalt Leedu sadamalinna Klaipedasse – start oli 21. juunil ja kohale jõuti 26. juuni õhtul. Pühapäeval, 30. juunil alustati sealt etappi Helsingi suunas, mis on tänavu pikkuselt teine võistlussõit. Kõige pikema vahemaaga etapiks kujuneb sõit Ahvenamaalt Mariehamnist Poola linna Szczecinisse, kuju jõutakse augusti alguses.

Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Eestisse jõuavad laevad 11. juuliks ning kõiki regatil osalevaid purjelaevu näeb Tallinna sadamates 11.-14. juulini, kokku on aluseid üle 60. „Suuri ja võimsaid laevu on kümmekond, samuti on kümmekond ajaloolisi aluseid ning lõviosa moodustavad pisemaid ja moodsad tänapäevased purjelaevad. Osalejaid on lisaks Eestile, Soomele, Rootsile, Leedule, Lätile ja Poolale ka näiteks Itaaliast ja Hispaaniast ning kõige kaugem külaline on Ecuadorist. Laeva ahtrites näeme 15 erineva riigi lippu, aga meeskonnaliikmetena on osavõtjaid üle maailma oluliselt rohkematest maadest,” loetleb Rallmann.

Esmakordne kogemus purjelaeval: noori õpetatakse kaarti lugema ja laeva roolima

16-aastane Miriam ja 17-aastane Marta tegid kaasa esimese sõidu Tallinnast Klaipedasse juuni lõpus laeval Vesta. Nemad said infot purjeõpperegati kohta koolist. „Meile tuldi sellest üritusest kooli rääkima ja teadsin, et pean selle kindlasti järgi proovima, kuna tegemist on ainulaadse võimalusega õppida, kuidas elu merel käib,” ütleb Miriam. Ja Marta lisab: „Arvasime sõbrannaga, et see oleks lahe kogemus, mida mujalt ei saa.”

Miriami jaoks tundus kõige põnevam ise suurt purjekat tüürida ning osaleda põneval teekonnal, mis läbib erinevaid riike. „Kõige rohkem kartsin merehaigust – pelgasin, et see takistab reisi nautimast. Õnneks aga harjusin kiiresti merel olemisega ära, esimestel päevadel oli paar korda süda paha, aga väljas istudes ja värsket õhku hingates läks kiiresti olemine paremaks. Kokkuvõttes möödus sõit väga edukalt: saime sõita külma ja sooja ilmaga, vihma ja päikesega, öösel ja päeval. Sain proovida kõike, mida soovisin ja tunda end kui päris meeskonnaliige. Eriti jäi meelde esimene öö, kui sain esimest korda ise sõita ja esimesed teadmised purjetamisest. Terve reisi vältel olid ka võrratud vaated.”

„Minu jaoks oli põnev kogeda ja teada saada nii palju uut ning uusi kohti avastada. Õnneks merehaigeks ma ei jäänud,” räägib Marta. „Etapp möödus väga hästi: õppisin tüürima ja kaarti lugema ning erinevaid sõlmi tegema. Kindlasti jääb pikaks ajaks meelde merel veedetud öö, kus nägime nii päiksetõusu kui ka -loojangut. Sooviksin väga seda kogemust korrata!”

Foto: Tall Ships Races Tallinn 2024

Purjeregatil osalemiseks tuli noortel kirjutada, mis neid purjeõppesse kandideerima ajendas. Tall Ships Races Tallinn 2024 purjeõppe koordinaator Margit Virkus nendib, et palju on osalemas neid noori, kel varasemad kogemused puuduvad, aga seda rahvusvaheline purjeõpe ei eeldagi, sest kogu vajalik saab selgeks purjetamise käigus.

Purjeõppekoolitusel on iga aluse meeskonnast vähemalt pooled erinevatest riikidest pärit 15–25-aastased noored. Purjelaevadel on pikaaegse kogemusega professionaalne meeskond, kes tagab noorte turvalisuse ja programmi kvaliteedi. Tall Ships Races’i peakorraldaja on Sail Training International, Tallinna etapi korraldajad on Tallinna linn, Eesti Meremuuseum, Tallinna Sadam, Noblessneri Sadam ning Eesti Noorte Purjeõppeselts.

Copy
Tagasi üles