Ilmaprognoos: juuli keskpaigas saab nautida päikest ja sooja

BNS
Copy
Suvi
Suvi Foto: Ardi Truija

Keskkonnaagentuuri ilmaprognoosi järgi saab juuli keskpaigas nautida päikeselist ja sooja ilma, muul ajal on aga ilm heitlik, mis tähendab, et päikesepaiste vaheldub vihmahoogudega – pikka sajuperioodi juulis siiski oodata pole.

Juulikuu esimesel kolmandikul on ilm väga muutlik, sest Norra mere ja Skandinaavia kohal püsib suurtesse kõrgustesse ulatuv madalrõhuala, mille serva mööda kandub Eestisse edelavoolus tihti niiskust. Poole ööpäeva kaupa on ilm kord vihmahoogudega ja siis uuesti kuivem. Tihti tõuseb lõuna- ja edelatuul puhanguti tugevaks, aga praegusel andmetel ei ole Läänemere regiooni jõudvad madalrõhkkonnad nii aktiivsed, et suudaksid tuule tormiks tõsta. Õhusooja on selgematel öödel 10 kraadi juures, pilvisematel öödel 15 kraadi piirimail, päevasoe varieerub paari-kolme kraadi ulatuses 20 kraadi ümber, idapoolsetes maakondades tõuseb üürikeseks 25 kraadini ja kõrgemalegi.

10. juuli paiku tugevneb Balti riikide kohal kõrgrõhuala, mis hoiab orienteeruvalt nädalapikkuse perioodi vältel ilma sajuta ja südasuviselt sooja.

Pärast 15. juulit on ilm taas muutlikum – kõrgrõhuala tõmbub aeg-ajalt tagasi ja annab madalrõhkkondadele vahetevahel võimaluse vihmahooge Eestisse tuua, kuid eeldatavalt ilm pikalt sajuseks ei jää.

Juuli keskmisena kujuneb õhutemperatuurilt normilähedaseks, kusjuures norm jääb vahemikku 17,2–18,4 kraadi. Kuu esimene kolmandik tuleb normist pisut madalam, seejärel muutub ilm soojemaks. Sademeid on normi piires, kohati pisut vähem, kusjuures norm jääb vahemikku 49–82 millimeetrit.

Märksõnad

Tagasi üles