USA esindajatekojas kutsuti üles laiendama Ukraina pilootide väljaõpet

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Belgia peaminister Alexander De Croo hävitaja F-16 ees.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja Belgia peaminister Alexander De Croo hävitaja F-16 ees. Foto: Pool /Ukrainian Presidentia/Scanpix

USA esindajatekoja demokraatide rühm kutsus Pentagoni üles laiendama Ukraina pilootide väljaõpet hävitajatel F-16, vahendas esmaspäeval Politico uudist meediakanal Ukrinform.

Politico viitas 15 USA seadusandja vastavasisulisele kirjale, milles seadusandjad eesotsas kongresmen Adam Schiffiga toetavad Ukraina taotlust saada sel aastal väljaõpe veel kümnele Ukraina piloodile.

Rahvaesindajad paluvad kirjas USA kaitseministril Lloyd Austinil taotlus rahuldada.

«Taotlus tuleb kriitilisel ajal Ukrainas käimasolevas konfliktis Venemaaga, kus lennukite F-16 kasutuselevõtt võib oluliselt mõjutada sõja tulemust. Aasta lõpuks on Ukrainal rohkem hävitajaid F-16, kui neil on nende kasutamiseks kvalifitseeritud piloote. See olukord ähvardab õõnestada strateegilisi eeliseid, mida need lennukid Ukrainale pakkuda võivad,» seisis USA seadusandjate kirjas.

Rahvaesindajate andmetel on NATO liitlastel on ulatuslikud väljaõppeprogrammid ja Ukraina taotlus on võimalik rahuldada. Demokraatide rühma sõnul võiks Pentagon pakkuda välja kõige sobivama viisi väljaõppeprogrammi laiendamiseks.

«See mitte ainult ei suurenda Ukraina võimet hävitajaid F-16 tõhusalt kasutada, vaid tugevdab ka laiema koalitsiooni pühendumust Ukraina toetamisele võitluses oma suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse eest,» lisasid rahvasaadikud.

Tagasi üles