Kahjulikud putukad ründavad massiliselt Eesti teraviljapõlde (6)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Seal, kus sadanud vihmavesi ei püsi pinnases, on teraviljakasvataja Gert Neeve talinisupõllul Võrumaal tekkinud kollased laigud, mis viitavad sellele, et vilja kvaliteet tuleb nois kohtades kehvem ja saak väiksem.
Seal, kus sadanud vihmavesi ei püsi pinnases, on teraviljakasvataja Gert Neeve talinisupõllul Võrumaal tekkinud kollased laigud, mis viitavad sellele, et vilja kvaliteet tuleb nois kohtades kehvem ja saak väiksem. Foto: Kristjan Teedema

Gert Neeve on tänavu oma viljapõldudel Lõuna-Eestis näinud midagi sellist, mis erineb mullusest vaatepildist, kui põuane ilm tegi saagile sedavõrd palju kurja, et koristustööde lõpuks jäi ta rahaliselt miinusesse. Nimelt on alanud suvel palju igasugu putukaid.

Palju rohkem kui kunagi varem möödunud tosina aasta jooksul, mil ta on vanaisalt üle võetud Antsla-lähedases Neeve talus teravilja kasvatanud.

Seda on märganud paljud teisedki põllumehed. Neeve (30) on kuulnud neid kirjeldamas, kuidas suviodral on alles ainult peavõrsed, sest putukad on kõrvalvõrsed ära söönud.

Lehetäid on enamasti need, kes kurja teevad, imedes taimemahla ja levitades taimeviiruseid, aga ka ripslased, kes hävitavad taimikuid juba varases faasis.

Tagasi üles