ÜLEVAADE Tänavune juuni oli keskmisest märgatavalt soojem

Postimees
Copy
Inimesed sooja ilmaga Pirita rannas.
Inimesed sooja ilmaga Pirita rannas. Foto: Konstantin Sednev

Lõppenud juuni kujunes paljude aastate keskmisest märgatavalt soojemaks ja päikeselisemaks, selgub keskkonnaagentuuri ülevaatest.

Keskkonnaagentuur vahendas blogis, et juunikuu keskmine temperatuur oli 16,8 kraadi ehk normist oli see 2 kraadi kõrgem. Minimaalne temperatuur mõõdeti Tooma seirejaamas 7. juunil, milleks oli 3,9 kraadi.

28. juunil saavutati kõige kõrgem temperatuur, selleks oli 33,1 kraadi Võrus. Viimati oli suvi sama soe 2022. aastal.

«28. juunil saavutas kuu viimasel nädalal esinenud kuumalaine haripunkti. Maksimaalsed temperatuurid küündisid vaatlusjaamades 33 kraadini. 32 kraadi või enam mõõdeti üheksas vaatlusjaamas ning kõige soojemad kohad olid Võru ja Viljandi. Väike-Maarja ja Heltermaa jaamad püstitasid uue isikliku juunikuu soojarekordi,» kirjutati blogis.

Varasemalt sai Väike-Maarja jaam oma rekordi 2021. aasta 23. juunil, milleks oli 31,1 kraadi. Heltermaa saavutas eelmise rekordi 2022. aasta juunikuu lõpus, mil mõõdeti 30,5 kraadi. Praeguseks on nüüd nende rekordid vastavalt 31,5 ja 30,7 kraadi.

Ööl vastu 28. juunit registreeriti keskkonnaagentuuri teatel Lääne-Eesti saartel esimest korda sel suvel troopilise öö nähtus, mil öine temperatuur ei langenud alla 20 kraadi. 29. juunil registreeriti troopilist ööd juba kümnes seirejaamas. Kõrgeim minimaalne temperatuur registreeriti Võrus, selleks oli 22,9 kraadi.

Enim lõi välku 1. juunil

Keskmine sademete hulk juunis oli 60 mm, mis on normiga võrreldes 10 mm madalam. Üldiselt sadas kõige rohkem Pärnus (119,5 mm) ja Narvas (104,3 mm), kõige vähem Võrus (25,5 mm) ja Ristnas (28,6 mm).

3. juuni õhtul tabas Pärnu linna äikesevihm, mis põhjustas üleujutusi. Tunni ajaga sadas taevast alla 34,6 mm vihma. Terve ööpäeva sademete hulgaks kujunes 52,5 mm. See oli ligi 67 protsenti Pärnu kogu juuni sademete normist.

«Jaanilaupäeva osas võib öelda, et Eesti oli jagatud pooleks. Põhja-Eesti ilm oli tol päeval kuivem kui Lõuna-Eestis, kus sadas ajuti vihma,» analüüsiti ülevaates.

Äikesepäevi oli juunis kokku 14, kus lõi pilv-maa välke kokku 7685. Kõige rohkem lõi välku 1. juunil – kokku mõõdeti 3894 välgulööki.

Ka rahet sadas mitmel päeval. Põhilisteks osutusid 1. juuni, 8. juuni ja 12. juuni. Rahet võis näha näiteks Raplamaal, Noarootsis, Järvamaal ja ka Muhu saarel.

Päiksepaiste kestuse poolest oli juuni päikesepaistelisem kui tavaliselt. Juunikuu summaarne keskmine oli 326,9 tundi, mis on normiga võrreldes 51,9 tundi rohkem. Kõige enam paistis päikest Roomassaares ja kõige vähem Tõraveres.

Juunikuu maksimaalsed UV-indeksi väärtused mõõdeti jaamades kuu teises pooles, kuid peaaegu terve kuu jooksul jäid ööpäeva maksimaalsed UV-indeksi väärtused 6 ümbrusesse või üle selle. 2024. aasta juunikuu maksimaalne UV-indeksi väärtus 7.4 mõõdeti Tartu-Tõraveres 24. juunil.

Märksõnad

Tagasi üles