Tallinn ehitab mitme bussipeatuse juurde rattateed

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Uuendatud 2. juuli 2024, 18:10
Copy
Ajutised bussipeatused Kaarli puiesteel.
Ajutised bussipeatused Kaarli puiesteel. Foto: Tallinna linnavalitsus

Mere puiestee bussipeatus ning Kaarli puiesteel olevad linna siseneva suuna Vabaduse väljak peatused ehitatakse ümber, rajatakse uued ratta- ja kõnniteed, istutatakse puid ning rekonstrueeritakse maa-aluseid torustikke.

Mere puiestee bussipeatus suletakse 3. juulist ning Kaarli puiestee peatused 8. juulist. Tööde käigus rajatakse uued ratta- ja kõnniteed, istutatakse puid ning rekonstrueeritakse vee- ja kanalisatsioonitrasse.

Abilinnapea Pärtel-Peeter Pere sõnas, et bussipeatuste tervikrekonstrueerimisega tõstetakse Tallinnas oluliselt rattateede kasutusmugavust ja ohutust. «Kui jalgrattaga saab sõita eraldiseisval rajal nii, et ei pea sõitma bussipeatusest läbi, siis võidavad ohutust Tallinna rattastrateegia järgi rajatud lahendusest ka need, kes rattaga sõita ei soovi,» rääkis Pere.

Ehitustööd Mere puiesteel.
Ehitustööd Mere puiesteel. Foto: Tallinna linnavalitsus

Kesklinnasuunalises Mere puiestee bussipeatuses algavad tööd 3. juulil. Ehitustööde käigus suunatakse autoga liiklejad trammiteele ja jalakäijatel on võimalik liikuda mööda olemasolevat kõnniteed tähistatud alal. Ehitustööde tõttu suletakse Mere puiesteel linna siseneval sõidusuunal Mere puiestee bussipeatus bussiliinidele nr 21, 21B, 41, 41B, 73, 91, 92, 93 ja 96. Bussiga liiklejatel soovitatakse kasutada Viru peatust. Avatuks jääb Viru väljaku poolne fooriga reguleeritud ülekäigurada. Sõidutee avatakse liiklusele 18. augustil.

Kaarli puiesteel asuvate kesklinnasuunaliste Vabaduse väljaku bussipeatuste rekonstrueerimine algab 8. juulil. Ehitustööde käigus jääb autoga liiklejatele avatuks vastavalt tööde etappidele kas kaks või üks sõidurada. Jalakäijatele ja ratturitele on tagatud läbipääs olemasoleval kõnniteel mööda tähistatud ala. Bussiliinid nr 21, 21B, 22, 41 ja 41B peatuvad ajutiselt Tõnismägi peatuses ning bussiliinid nr 2, 3, 9, 11, 16, 23, 35, 40, 46 ja 67 Estonia puiesteel paiknevas Vabaduse väljak peatuses. Sõidutee avatakse liiklusele 30. augustil.

«Suvisel ajal on kõige valutum linnas teetöid teha, kuna koolivaheajal on paljud puhkusel või töötatakse kodukontorist. Autoga liiklemiseks palume varuda tavalisest rohkem aega või kel võimalik, kasutada ühistransporti või jalgratast, et sel moel survet autoliikluses aidata vähendada,» ütles kesklinna vanem Sander Andla.

Ehituspiirkonnas säilitatakse kogu olemasolev haljastus ning tööde ajaks paigaldatakse puudele kaitse. Projekti raames istutatakse Kaarli puiesteele 76 harilikku jugapuud, 124 harilikku sinihelmikat, 59 faasseni naistenõgest, 32 drammeri tuhkpuud ja 43 säravat päevakübarat.

Haljastustööd ning kõnniteede sillutustööd kestavad 14. oktoobrini.

Tagasi üles