Küsitlus: Pevkur oleks olnud Michalist popularsem peaministrikandidaat (4)

BNS
Copy
Hanno Pevkur.
Hanno Pevkur. Foto: Madis Veltman

Ühiskonnauuringute instituudi eelmise nädala lõpus tehtud küsitluse tulemused näitavad, et reformierakondlasest kaitseministrit Hanno Pevkurit oleks eelistanud näha peaministrina 23 protsenti ning tema erakonnakaaslast, praegust kliimaministrit Kristen Michalit 18 protsenti vastajatest.

59 protsendil vastajatest nende kahe vahel valides eelistus puudus.

Vastajatelt küsiti, et kui Kaja Kallas peaks minema Euroopasse, siis keda kahest kandidaadist eelistatakse näha järgmise peaministrina. Reformierakonna toetajatest eelistas Pevkurit 40 protsenti ja Michalit 38 protsenti vastajatest.

Norstat päris veel, et kui vastaja saaks valida järgmist peaministrit ka teiste suuremate erakondade juhtide seast, siis keda eelistatakse. Selliselt küsides olid Michal ja Pevkur kaheksa protsendiga võrdsed. 24 protsendiga oli esikohal Isamaa esimees Urmas Reinsalu, järgnesid Keskerakonna liider Mihhail Kõlvart 13 protsendiga, Martin Helme 12 protsendiga. Seejärel tulid Pevkur ja Michal ning sotside juht Lauri Läänemets ja Parempoolsete esimees Lavly Perling võrdselt kuue protsendiga ning Eesti 200 liider Margus Tsahkna kahe protsendiga. Arvamust ei olnud 23 protsendil vastajatest.

Kuna viimaste küsitluste põhjal on kõige populaarsem peaministrikandidaat Urmas Reinsalu, siis anti vastajatele valida Reinsalu ja Michali vahel ning Reinsalu ja Pevkuri vahel. 37 protsenti vastajatest valis Urmas Reinsalu, 30 protsenti Hanno Pevkuri ning 34 protsendil ei olnud sel teemal arvamust. Michali ja Reinsalu vahel valides eelistas 42 protsenti vastajatest Reinsalu, 26 protsenti Michalit ning 32 protsendil ei olnud arvamust.

Lisaks peaministrikandidaatidele küsiti arvamust ka automaksu kohta. 74 protsenti vastajatest ütles, et ei toeta või pigem ei toeta seda, 21 protsenti pigem toetab või toetab ning viiel protsendil puudus selles küsimuses arvamus.

Automaksu ei poolda 99 protsenti EKRE, 93 protsenti Isamaa, 91 protsenti Keskerakonna, 62 protsenti Parempoolsete, 60 protsenti Eesti 200 ja 54 protsenti Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetajatest. Reformierakonna toetajatest 67 protsenti pooldab ning 28 protsenti ei poolda automaksu.

Norstati küsitlus viidi läbi 27.–28. juunini veebikeskkonnas 18-aastaste ning vanemate Eesti kodanike seas, selles osales 1010 vastajat.

Tagasi üles