Põhja-Korea tulistas taas välja kaks ballistilist raketti

Copy
Uudis Põhja-Korea raketitulistamisest Souli raudteejaama ekraanidel.
Uudis Põhja-Korea raketitulistamisest Souli raudteejaama ekraanidel. Foto: JUNG YEON-JE/Scanpix

Põhja-Korea tulistas esmaspäeval ida suunas taas välja kaks esialgu tundmatut tüüp ballistilist raketti, teatas Lõuna-Korea uudisteagentuur Yonhap viidates sõjaväe andmetele.

Varem sel nädalal leidis aset samalaadne raketikatsetus. Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas neljapäeval, et riik viis päev varem edukalt läbi mitme lõhkepeaga ballistilise kesktegevusraadiusega raketi katsetuse.

Lõuna-Korea sõjavägi täpsustas esmaspäevases hilisemas avalduses, et üks rakettidest oli lühimaa ballistiline rakett.

«Meie sõjavägi on tugevdanud järelevalvemeetmeid ja valvsust,» teatas Lõuna-Korea armee avalduses, milles lisati, et juhtunu kohta on informatsiooni jagatud ka USA ja Jaapaniga.

Põhja-Korea mõistis pühapäeval teravalt hukka Lõuna-Korea, Jaapani ja USA ühised sõjaväeõppused, nimetades neid NATO Aasia versiooniks ja hoiatas saatuslike tagajärgede eest.

Liitlased lõpetasid laupäeval õppused Freedom Edge ballistiliste rakettide- ja õhutõrje, allveelaevade vastase võitluse ja küberkaitse vallas.

USA, Lõuna-Korea ja Jaapani liidrid leppisid mullu kolmepoolsel tippkohtumisel kokku, et korraldavad iga aasta ühtsuse märgina õppusi, pidades silmas Põhja-Korea tuumaohtu ja Hiina kasvavat piirkondlikku mõju.

«Me mõistame karmilt hukka... provokatiivse sõjalise musklitenäitamise KRDV vastu,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA pühapäeval Pyongyangi välisministeeriumi avaldust.

«USA-Jaapani-Lõuna-Korea suhted on kujunenud täieõiguslikuks NATO Aasia versiooniks,» kuulutas ministeerium ja hoiatas saatuslike tagajärgede eest.

«Põhja-Korea ei jäta kunagi tähelepanuta USA ja tema järgijate samme sõjalise bloki tugevdamiseks,» lisati teadaandes.

Viimastel ühisõppustel osalesid Washingtoni tuumajõul töötav lennukikandja USS Theodore Roosevelt, Jaapani raketihävitaja JS Atago ja Souli hävituslennuk KF-16.

Pyongyang on sarnased kombineeritud õppuseid alati tauninud kui valmistumist invasiooniks.

Lõuna-Koread on teinud ärevaks Põhja-Korea suhete soojenemine oma isoleeritud naabri Venemaaga.

Põhja-Koread süüdistatakse relvastuskontrolli meetmete rikkumises, tarnides Venemaale relvi, et neid kasutada Ukraina sõjas, ning Vene diktaator Vladimir Putin pidas sel kuul Pyongyangis tippkohtumise liidri Kim Jong-uniga.

Tagasi üles