Zelenskõi rääkis värskes usutluses mobilisatsiooniteemadel

BNS
Copy
Pärast venelaste rünnakut postijaoskonnale Harkivis.
Pärast venelaste rünnakut postijaoskonnale Harkivis. Foto: Vitalii Hnidyi / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kommenteeris pühapäeval mobilisatsioonitempot Ukrainas ja ideed värvata inimesi loterii abil, mida tehti näiteks Ühendriikide kodusõja ajal, vahendas uudisteagentuur UNIAN.

Intervjuus USA päevalehele The Philadelphia Inquireri ütles Zelenskõi, et vajaliku mobiliseeritute arvu otsustab relvajõudude juhtkond.

«Me saame pakkuda neile tänapäevaseid relvi, varustust ja tehnoloogiaid. Mina pean leidma selle saamiseks raha ja otsima selleks partnereid ja toetajaid. Sõjaväe juhtkonna asi on taktikalised tegevused ehk selle sõnastamine ja määramine, kui palju inimesi rindel on vaja. Armee juhtkond määras numbrid ja praegu järgivad nad seda plaani,» seletas riigipea.

Zelenskõi märkis, et loterii korraldamine ei oleks tema hinnangul õiglane ja eetiline otsus.

«See loteriilugu toimus Ühendriikides, kuid see ei olnud võõrriigi sissetung ja sõda rahva olemasolu eest,» lisas president.

Zelenskõi sõnul vastavad Venemaa sõjalised kaotused rinde kõige kuumemates sektorites, eriti Harkivi ja Donetski oblasti suunal, suhtarvule kuus venelast ühe ukrainlase kohta.

«Tõepoolest, neil on palju rohkem inimesi. Tõepoolest, me hoolime oma inimestest rohkem kui venelased. Ja tõepoolest, meil ei tule rohkem inimesi kui venelastel. Aga kõige selle juures tuleb vaadata tõsiasja, et täna hukkub meil üks ukrainlane kuue venelase kohta. Praegu Harkivi suunal, Pokrovski suunal on arvud üks kuuele,» ütles Zelenskõi usutluses.

Mai lõpus ütles Zelenskõi, et venelaste kaotused ulatusid toona Harkivi oblasti ründamisel kaheksa vaenlase sõdurini ühe ukrainlase kohta.

Zelenskõi kutsus nädalavahetusel ühtlasi lääneriike üles kiirendama relvatarneid pärast seda, kui Venemaa rünnakus sai riigi lõunaosas surma seitse inimest, nende seas kaks last.

«Igasugune otsustega viivitamine selles sõjas tähendab inimelude kaotust,» ütles Zelenskõi pärast Zaporižžja oblastis asuvat Vilnianski linna tabanud raketilööki.

Ukraina suuruselt teises linnas Harkivis sai pühapäeval Vene okupatsiooniväe rünnakus tabamuse postkontor, kus hukkus üks ja sai viga vähemalt üheksa inimest, ütlesid kohalikud ametivõimud.

Harkivi oblasti kuberner Oleh Sõnehubov ütles Telegramis, et viga saanute hulgas oli ka kaheksa kuu vanune imik. Kuberneri sõnul hukkus rünnakus postkontori meessoost töötaja.

Tagasi üles