Päevatoimetaja:
Alexandra Saarniit

Riigikogu liikmed teevad visiidi Iraani eksiilvalitsusele

Copy
Iraani eksiilvalitsuse juht Maryam Rajavi.
Iraani eksiilvalitsuse juht Maryam Rajavi. Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE / REUTERS / SCANPIX

Riigikogu Vaba ja demokraatliku Iraani toetusrühma esindajad teevad 28. juunist 1. juulini visiidi Prantsusmaale Pariisi, kus asuvad Iraani eksiilvalitsus ja vastupanuliikumine praegusele ajatolla režiimile ja Iraani Islamivabariigile.

Eksiilvalitsus moodustatakse valimiste teel iga viie aasta tagant, praegu juhib seda valitud president Maryam Rajavi.

Vaba ja demokraatliku Iraani toetusrühma esimees, Eesti 200 fraktsiooni liige Juku-Kalle Raid selgitas, et Iraani vastupanuliikumisele pandi alus 1979. aastal, mil Teheranis kukutati šahhi võim. «Paraku oli elu irooniline – vaba ja demokraatliku Iraani asemel said šahhi vastu astunud üliõpilased ning intelligents hoopis radikaalse islamiriigi,» ütles Raid.

Ta lisas, et Euroopale ja demokraatlikule läänele on aga Iraani vastupanu toetamine äärmiselt oluline. Lisaks sellele, et Iraan rikub pidevalt inimõigusi ja tegeleb inimröövidega, toetab ta otsesõnu Putini režiimi relvadega, pikendades sõda Euroopas, meie oma lävepakul.

Raidi sõnul on viimase aasta-paari jooksul läänes siiski üha enam hakatud aduma, et Põhju-Korea, Hiina, Venemaa ja Iraan ajavad sama asja.

«Kui Venemaal läheb Ukrainas nende lootuste kohaselt, saab ülejäänud kurjuse kolmik sellest vaid hoogu – nii jälgib Hiina tähelepanelikult, et leida sobiv moment Taiwani vallutamiseks. "Venemaa aga edu korral Ukrainas vaid Ukrainaga ei piirdu,» sõnas Raid.

Kuu aega tagasi koguti riigikogus Iraani režiimi vastu 62 allkirja, mis moodustab ligi kaks kolmandiku parlamendi koosseisust. «See on ikka väga tugev signaal,» ütles Raid.

Riigikogu delegatsiooni kuuluvad lisaks Juku-Kalle Raidile Tarmo Tamm, Züleixa Izmailova, Katrin Kuusemäe ja Ester Karusoo.

Tagasi üles