Algavad Hiiu Kooli uue hoone ehitustööd

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Hiiu Kooli eskiis.
Hiiu Kooli eskiis. Foto: Leini Jürisaar

Juuli esimesel nädalal algavad ettevalmistustööd Tallinnas Nõmmel asuva Hiiu Kooli uue hoone rajamiseks.

Raudtee 55 asuv vana maja lammutatakse osaliselt, kõrvaldatakse ka amortiseerunud majandushoone ja rajatised. Lammutustööd kestavad orienteeruvalt augusti lõpuni.

Abilinnapea Viljar Jaamu sõnul on meie peamine ülesanne tagada lastele ja noortele turvaline, kaasaegne, loov ja arendav õpikeskkond. «Sellega loome lastele võimaluse olla tulevikus tipptasemel tegijad,» selgitas Jaamu.

Raudtee tn 55 kinnistul asub 1927. aastal valminud miljööväärtuslik hoone koos 1965. aastal valminud ja nüüdseks amortiseerunud juurdeehitisega. Hiiu Kooli tervikrenoveerimise projekti koostamiseks viidi 2023. aastal läbi väärtuspõhine hange, et kohandada miljööväärtuslik hoone tänapäeva nõuetega ning rajada amortiseerunud majaosa asemele uus, suurema mahuga moodne juurdeehitis. Parimaks tunnistati Innopolis Insenerid OÜ ideekavand «Kaks maja».

Rajatava uue maja ideekavand «Kaks maja» loob näiliselt kaks hoonet, mida ühendavad madal galerii ja maastik, kus on varjul ühisala, raamatukogu ja spordisaali massiivne maht. Ajaloolisesse hoonesse on kavandatud administratiivruumid, aine- ja huviklassid, söögisaal ning raamatukogu. Uue ja vana hoone vahelises galeriis asuvad peasissepääs, aatrium, mitmeotstarbeline trepistik, garderoob ja pääs spordisaalide alale. Juurdeehitises paiknevad koduklassid ning HEV-klassid, mõned aine- ja huviklassid ning muusikasaal ja võimla.

Hoovialale luuakse loodusliku ilmega keskkond, mis sobib mängimiseks, puhkamiseks ja õppimiseks kogu kooliperele. Olemasolevat kõrghaljastust säilitatakse maksimaalselt. Uued haljasalad jagunevad teemaaladeks – meelte aed lõhnavate ja õitsvate taimedega, turbapeenar mustikate ja pohladega, niidukooslus hein- ja õistaimedega ning pinnakattetaimed puude all. Õppeaeda istutatakse viljapuid ja marjapõõsaid. Spordihoone katusel asub haljaskatusega õuesõppepaviljon, kus laudade ümber mahub tegutsema klassitäis lapsi. Rattaga liiklejatele on koolihoovi kavandatud mitmeid rattaparklaid ja varjualuseid.

Tervikrenoveerimise ehitushange toimub eeldatavasti käesoleval aastal ning Hiiu Kooli kaks maja peaks valmima 2025. aasta lõpuks.

Tagasi üles