Boliivia president eitas kokkumängu mässulise kindraliga

Copy
Boliivia politsei valitsusasutusi turvamas.
Boliivia politsei valitsusasutusi turvamas. Foto: AIZAR RALDES/Scanpix

Boliivia president Luis Arce eitas neljapäeval kokkumängu riigipöördekatse korraldanud mässulise kindraliga, kui endine armeeülem väitis, et täitis lihtsalt käske.

«Kuidas saaks käskida või kavandada riigipööret iseendale?» ütles Arce ajakirjanikele.

Mässuline kindral Juan José Zúñiga Macías oli enne seda väitnud, et president lootis käivitada mässu mahasurumise, mis muudaks presidendi rahva silmis tugevaks ja suurendaks populaarsust.

Boliivia valitsus teatas varem päeval, et riigipöördekatsega seoses on vahistatud 17 inimest, kelle seas teenistuses ja pensionil olevaid sõjaväelasi ning tsiviilisikuid.

«Kokku 17 inimest on vahistatud riigi territooriumil riigipöördekatse eest,» ütles siseminister Eduardo del Castillo pressikonverentsil. Teisi kahtlusaluseid veel otsitakse.

Kaitseminister Edmundo Novillo Aguilar kinnitas ööl vastu neljapäeva, et olukord Boliivia relvajõududes on pärast riigipöördekatset kontrolli all, elanikel pole tarvis millegi pärast muretseda ning kodanikud võivad naasta tavaelu juurde.

«Teatan teile kõigile, et kõik on kontrolli all, rakendame kõiki vajalikke turvameetmeid, nii suurtele kui ka väiksematele sõjaväeüksustele on antud korraldus naasta oma tavaülesannete juurde,» tsiteeris ministrit Boliivia ajakirjandus.

«Kodanikel peavad olema riigilt kõik julgeolekutagatised ja nad saavad naasta oma tavapärase tegevuse juurde,» ütles Novillo.

Ministri sõnul uurib prokuratuur juhtunu põhjuseid ja süüdlased saavad seaduse kohaselt seda, mida nad väärivad. Sõjavägi viib läbi sisejuurdluse.

Kohaliku aja järgi kolmapäeva õhtul sai teatavaks, et Boliivia sõjaväe ülemjuhataja kindral Zúñiga Macías viis väed pealinnas La Pazis valitsuspalee väljakule, kus ta teatas oma kavatsusest vahetada välja ministrid ja viia riik tagasi demokraatia juurde.

Riigi kõrgeim juhtkond teatas kohe sõjalise riigipöörde katsest, kutsudes elanikkonda üles võime toetama.

Veidi hiljem otsustas president Luis Alberto Arce Catacora muuta Boliivia sõjaväe kõrgeimat juhtkonda. Ta määras ülemjuhataja kohale Jose Sánchez Velázqueze, kes kutsus sõjaväelasi üles valitsuse palee piiramine viivitamatult lõpetada ja kasarmutesse tagasi pöörduda. Sõdurid, saades teada sõjaväelise juhtkonna muutusest, hakkasid paleest eemalduma ja sõjatehnikat ära viima. Väljakult lahkus ka kindral Zúñiga.

Boliivia prokuratuur teatas juhtunu uurimise algatamisest ning andis välja Zúñiga ja teda abistanud isikute vahistamise määruse. Varsti pärast seda laekus teade tema vahistamisest.

Tagasi üles