Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman
(+372) 507 3066

Zelenskõi ja Stoltenberg rääkisid ootustest NATO tippkohtumisele

Copy
Harkivis pärast venelaste rünnakut.
Harkivis pärast venelaste rünnakut. Foto: Vitalii Hnidyi/Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg rääkisid neljapäeval ootustest alliansi juhtide tippkohtumisele, mis toimub 9.-11. juulil Washingtonis, vahendas uudisteagentuur UNIAN presidendiameti informatsiooni.

Zelenskõi kohtumine Stoltenbergiga toimus NATO peakorteris Brüsselis.

Riigipea tänas alliansi peasekretäri järjekindlate pingutuste eest liitlaste koondamisel Ukraina toetuseks ja eelkõige Ukraina taeva kaitsmise võimekuste tugevdamisel.

Kohtumise põhitähelepanu all oli siiski juulis toimuva Washingtoni NATO tippkohtumise ettevalmistamine.

Zelenskõi märkis ära NATO liikmete valmisolekut varustada Ukraina kriitiliselt vajalike kaitsevahenditega ning eelkõige õhu- ja raketitõrjesüsteemidega.

«Ukraina ootab ka otsust tugevdada NATO rolli julgeolekuabi, Ukraina sõjaväelaste sõjalise väljaõppe ja liitlaste pikaajaliste finantskohustuste koordineerimisel, et tagada meie riigile stabiilne toetus,» seisis avalduses.

«Ma arvan, et oleme tõesti õigel teel Ukraina ja NATO jaoks väga suurepäraseks tippkohtumiseks,» ütles Stoltenberg.

Peasekretär märkis samuti, et ootab liitlastelt nõusolekut selle kohta, et NATO võtab juhtrolli Ukraina julgeolekuabi, sõjaväelaste väljaõppe ja finantstoetuse koordineerimisel.

Stoltenberg ütles varem päeval uudisteagentuurile AFP, et Vene relvajõududel ei ole vahendeid suure läbimurde saavutamiseks Ukrainas ja Kiiev on tekitanud agressorile kauglöökidega rasket kahju.

«Meil ei ole teistsuguseid viiteid ega põhjust uskuda, et Venemaal oleks võimekust või jõudu suurt läbimurret saavutada,» ütles Stoltenberg usutluses.

Stoltenberg avaldas ühtlasi arvamust, et allianss peab vastu mis tahes poliitilistele tormidele suurriikides nagu Prantsusmaa ja USA.

Mõlema riigi valimistel võib saata edu parempopuliste, kes on teinud NATO suhtes vaenulikke sõnavõtte ja hoidnud suhteid alliansi peamise vaenlase Venemaaga.

Tagasi üles