Tall Ships Races toob Tallinna 60 erineva ajalooga purjelaeva

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
Mullune mereparaad Tallinna lahel.
Mullune mereparaad Tallinna lahel. Foto: Sander Ilvest

Kolmes Tallinna sadamas saab järgmisel kuul näha üle 60 purjeõppelaeva ja mitme puhul neist ka pardale astuda.

11.-14- juulini toimuval rahvusvahelisel purjeõpperegatil seilavad laevad on vägagi erineva ajalooga vaatamisväärsused – on kunagisi kalapüügi- ja kaubalaevu, sõjaliseks otstarbeks ehitatud aluseid, kõrgkoolide õppelaevu ning riigiasutuste kuuluvaid aluseid.

Tall Ship Races Tallinn 2024 laevastiku juht Madis Rallmann rääkis, et lisaks ajaloole paistavad paljud alused silma ka oma suurusklassiga. «Kui näiteks Eestis on üldse kõige suurem purjekas ligikaudu 24 meetrit pikk ning järgmine on 16-meetrine, siis suur osa juulis meie sadamatesse jõudvatest laevadest on üle 30 meetrised ning kuus neist on ligikaudu sajameetrised, mitme mastiga purjelaevad,» tõi Rallmann näiteks. Kõige suurem alus, mis Tallinnasse jõuab, ongi ligi 95 meetrit pikk ja 44 meetrit kõrge kolmemastiline Poola purjelaev Dar Młodzieży.

Mitmed purjeõppelaevad on pika ajalooga. Neist vanim, Taani kahvelkutter Jens Krogh ehitati 1899. aastal, samal ajal kui juulikuise regati noorim purjejaht, hollandlaste Urania valmis 2004. aastal. Paljud merealused jõuavad siia päris kaugetest riikidest ja Eestit väisavad nad esimest korda, näiteks Ecuadori mereväe purjeõppelaev Guayase. 1977. aastal valminud Guayase kere pikkus on üle 64 meetri ja laeva kõrgus on üle 34 meetri.

Kuna purjeõppelaevu, mis juulis Eestisse tulevad, on palju, asuvad nad kolmes sadamas. Rallmanni sõnul on kõige suuremad alused Vanasadama kruiisiterminalis, sest mujale nad lihtsalt ei mahuks, kuid vaatamisväärseid aluseid on ka Lennusadamas ja Noblessneris. «Külalistele on oluline teada, et reeglina alla 30-meetriste aluste pardale minna ei saa, kuid suuremad purjejahid avavad külastajatele oma tekid. Kindlasti peab arvestama, et kuskil kella 16–­17 ajal tekivad laevade juurde pikemad järjekorrad, seega, kes kindlasti mõne aluse peale tahab minna, soovitan tulla juba hommikupoole,» lisas ta.

Rallmanni ütlust mööda on paljudel moodsatel purjekatel küll vähem ajaloolist tausta, kuid nende saamislugu on ikkagi põnev. «Näiteks Lätist on tulemas ümber maailma soolopurjetamiseks mõeldud purjekas, mille peal praegu noori õpetatakse. Soomlaste Helena on aga uus purjeõppelaev, mis tegi oma esimesed sõidud legendaarse Suomen Joutseni ümbermaailmareiside raames

Rallmann soovitas kõigil tulla vaatama ka Tall Ships Races Tallinn 2024 laevameeskondade paraadi, mis toimub 12. juulil kell 16, liikudes Tornide väljakult Lennusadamasse. «Kui muidu meeskondi tervikuna ei näe, siis paraadrongkäik on selleks hea võimalus. Kindlasti näeb seal säravaid noori inimesi, ägedaid vormiriietusi ning Ladina-Ameerika suurte laevade meeskonnad mängivad kindlasti ka oma rütme ja tantsivad. See on nagu meie ürituse laulupeo paraad,» kirjeldas Rallmann.

Märksõnad

Tagasi üles