Põhja-Korea teatel viidi läbi järjekordne raketikatsetus

Copy
Põhja-Korea avaldatud foto raketikatsetusest.
Põhja-Korea avaldatud foto raketikatsetusest. Foto: Postimees / Scanpix

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA teatas neljapäeval, et riik viis päev varem edukalt läbi mitme lõhkepeaga ballistilise keskmaaraketi katsetuse.

«Põhja-Korea viis kolmapäeval ehk 26. juunil edukalt läbi mitme lõhkepeaga raketi eraldus- ja juhtimiskontrolli ning tahkekütusega mootori testi,» teatas KCNA.

«Lõhkepead juhiti õigesti kolme koordinaatsihtmärgini,» lisati uudises.

Lõuna-Korea staabiülemate ühiskomitee oli kolmapäeval teatanud, et Põhja-Korea katsetas arvatavat hüperhelikiirusega raketti, kuid edutult.

Katsetus tehti paar tundi pärast seda, kui Pyongyang saatis lõuna poole taas õhupalle prügiga, mille tõttu peatati kolmeks tunniks lennud Incheoni lennujaamas.

«Rakett startis Pyongyangi lähistelt. Lõuna-Korea ja USA luureteenistused viivad läbi põhjalikku analüüsi,» öeldi Lõuna-Korea sõjaväe avalduses.

Sõjaväe ametniku andmetel katsetati arvatavalt hüperhelikiirusega raketti, mis plahvatas õhus pärast 250 kilomeetri läbimist.

Ilmselt tahkekütusega raketist eritus tavapärasest rohkem suitsu ja seetõttu kahtlustatakse, et sellel võis olla probleeme mootoriga.

Jaapani peaministri Fumio Kishida büroo kinnitas sotsiaalmeedias samuti, et Põhja-Korea tulistas ilmselt välja ballistilise raketi.

«Põhja-Koreast pärit arvatav ballistiline ilmselt Jaapanini ei jõua,» märgiti sõnumis Jaapani mere suunas lastud lendkeha kohta.

Hiljem kinnitati, et rakett kukkus Jaapani merre.

Pingeid kahe Korea vahel on viimasel ajal suurenenud.

Eelmised Põhja-Korea raketistardid fikseeriti 30. mail, kui Souli andmeil tulistas Pyongyang välja umbes 10 lühimaa ballistilist raketti.

Päev hiljem avaldas Põhja-Korea riigimeedia pilte liidrist Kim Jong-unist, kes jälgis mitme raketisüsteemi katsetusi.

Analüütikud on oletanud, et tuumarelva omav Põhja-Korea võib katsetada ja kiirendada suurtükimoona ja tiibrakettide tootmist enne nende Venemaale saatmist.

Eelmise kuu raportis teatas Pentagon, et sellised tegevused on kinnitust leidnud.

Tagasi üles