Boliivia politsei vahistas riigipöördekatses süüdistatud kindrali

Copy
Boliivia politseinikud valitsushooneid turvamas.
Boliivia politseinikud valitsushooneid turvamas. Foto: AIZAR RALDES / Scanpix

Boliivia kindral, keda süüdistatakse president Luis Arce kukutamises ja riigipöördekatses, vahistati kolmapäeva õhtul, teatas riiklik telekanal.

Edastatud videokaadritel võis näha, kuidas nüüdseks vallandatud armeeülem Juan José Zúñiga võeti kinni ja sunniti politseiautosse, kui kindral sõjaväekasarmute ees ajakirjanikega kõneles.

«Kindral, te olete vahistatud,» ütles asesiseminister Jhonny Aguilera Zúñigale.

Uudisteagentuuri AFP sündmuskohal viibivate ajakirjanike sõnul tõmbusid Boliivia sõdurid kolmapäeval tagasi positsioonidelt väljaspool valitsushooneid, kuhu nad olid koondunud.

Zúñiga juhitud väed lahkusid pärast mitu tundi kestnud vastasseisu, mille käigus üritati muu hulgas purustada presidendilossi ust.

Sõjaväelaste tegevus kutsus esile laialdase rahvusvahelise hukkamõistu.

Mässulise kindrali enda sõnul oli tema eesmärgiks demokraatia ümberkorraldamine.

«Relvajõud kavatsevad demokraatiat ümber korraldada, et muuta see tõeliseks demokraatiaks ja mitte selliseks, mida 30–40 aastat juhivad samad vähesed inimesed,» ütles kindral valitsushoonete juures ümbritsetuna sõduritest ja kaheksast tankist.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon teatas, et hoiab tähelepanelikult silma peal sündmustel Boliivias ning kutsus sealseid inimesi üles rahule ja vaoshoitusele.

«USA jälgib tähelepanelikult olukorda Boliivias ja kutsub üles rahule, vaoshoitusele ja pingete leevendamisele,» ütles riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja.

Boliivia president Luis Arce mõistis kolmapäeval koheselt hukka sõdurite ja tankide loata kogunemise pealinna La Pazi valitsushoonete juurde.

President rõhutas, et demokraatiat tuleb austada.

«Me mõistame hukka Boliivia armee mõne üksuse ebaregulaarsed koondumised,» kirjutas Arce sotsiaalmeedias.

Endine president Evo Morales hoiatas samal ajal, et küpsemas võib olla riigipööre.

Tagasi üles