Salaajakirjanik Mustamäelt: Brüsseli kurikuulsaimaid korrespondente sai rahus toimetada ka Eesti eurosaadiku arvutis (9)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kust Anna van Densky tuleb, mis tema rahvus, kodakondsus meedia koduriik on – kõik see jääb ähmaseks.
Kust Anna van Densky tuleb, mis tema rahvus, kodakondsus meedia koduriik on – kõik see jääb ähmaseks. Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Paberi peal justkui Mustamäel Aafrika diplomaatiaajakirja välja andev, kuid aastaid Brüsselis Euroopa Liidu ja NATO koridorides-pressiruumides toimetanud ajakirjanik Anna van Densky on Euroopa Liidu (EL) ametnike ja ajakirjanike silmad oma käitumise ja küsimustega imestustest nii punni ajanud, et temast hoitakse sealmaal kaugele kui katkust.

Kui kunagine välisminister Kristiina Ojuland aastatel 2009–2014 Euroopa Parlamendis töötas, tekkis tal Anna van Denskyga (see on pseudonüüm, tema sünninimi on Anna Vvedenskaja) nii usalduslik suhe, et lubas tolle aeg-ajalt suisa oma büroo arvutisse tööd tegema.

See eeldab vist päris kõva usaldust inimese vastu? «Ma usaldasingi,» ütleb Ojuland. Van Densky tegi temaga tollal nii palju intervjuusid – Ojulandi mälu järgi mingisse Narva telekanalisse –, et ta nimetab van Denskyt tagantjärele justkui oma büroo mitteametlikuks töötajaks. Kaastööd tegi van Densky tol ajal ka näiteks venekeelsele Postimehele.

Tagasi üles