KES VASTUTAB? Ka üks Tallinna gümnasist kukutati eksamil tõenditeta läbi. Tema kooli lõpetada ei saanudki (32)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Kuigi harno hakkas noormehe inglise keele riigieksami punkte nüüd uuesti kokku lugema, siis oma klassikaaslastega ta lõpuaktusel osaleda ei saanudki.
Kuigi harno hakkas noormehe inglise keele riigieksami punkte nüüd uuesti kokku lugema, siis oma klassikaaslastega ta lõpuaktusel osaleda ei saanudki. Foto: Artur Kuusi illustratsioon

Tehisaru kasutamise süüdistus riigieksamil ei olnud ühekordne juhtum – Saaremaa gümnasistiga identse kahtlustuse sai ka üks pealinna abiturient, kes oma klassikaaslastega kooli lõpetada ei saanudki. Nüüd, mil ajakirjandus sekkus, nõustus amet noormehe otsuse üle vaatama ja parandab tagantjärele vigu.

Postimees kirjutas teisipäeval, kuidas ühele Saaremaa gümnaasiumi abituriendile anti inglise keele riigieksami eest null punkti, kuna haridus- ja noorteamet (harno) hindas erinevate tehisintellekti tuvastajatega, et ta on kasutanud täies mahus tehisaru abi. 

Tema lugu lõppes aga õnnelikult ja kool sai tehtud, kuna tema eest seisis apellatsioonikomisjonis vandeadvokaat, kelle abil otsus tühistati. Komisjon nõustus lõpuks sellega, et tehisintellekti tuvastavad programmid ei ole tõepoolest võimelised ütlema, kas teksti koostamisel on tehisaru kasutatud või mitte. 

Tagasi üles