Päevatoimetaja:
Ulla Länts
6662307

Mitukümmend päästetut: Eesti laiendab koostööd Ukrainaga küüditatud laste tagasitoomisel

Copy
Küüditatud Ukraina laste mälestamine.
Küüditatud Ukraina laste mälestamine. Foto: OLIVIER MATTHYS

Eesti MTÜ on koostöös ukrainlastega aidanud tänaseks päästa 26 Venemaale küüditatud Ukraina last. 

Eesti MTÜ Herojam Slava on alates eelmise aasta suvest teinud koostööd Ukraina inimõiguste voliniku Dmõtro Lubinetsi meeskonnaga, et nii leida kui ka aidata tagasi tuua Venemaale küüditatud lapsi.

Praeguseks on õnnestunud koostöös tagasi tuua 26 last ning hiljuti allkirjastatud memorandumis ning juunis toimunud kohtumisel inimõiguste volinikuga ja tema asetäitja Oleksandr Kononenkoga otsustati koostööd veelgi laiendada.

Kohtumisel lepiti kokku küüditatud laste andmebaasi loomine, naasnud laste rehabiliteerimine ja tsiviilelanikest vangide aitamine, et nad tagasi Ukrainasse tuua. «Paraku on mitmeid juhtumeid, kus vägisi Venemaale viidud lapsed ja vanemad on eraldatud ning vanemad viibivad kinnipidamiskohtades,» selgitas Herojam Slava MTÜ kaasasutaja Jaanika Merilo pressiteate vahendusel.

«Tänu meie doonorite abile saame toetada nii Ukraina laste koju tagasitoomist, nende asukohtade tuvastamist kui nüüd ka põhjaliku andmebaasi loomist, tänu millele saame lapsi ja nende lähedasi veelgi süsteemsemalt otsida, leida ja tagasi kokku viia,» kommenteeris ta.

Merilo sõnul joostakse aga ajaga võidu, kuna Venemaa ei soovi lapsi Ukraina riigile üle anda isegi siis, kui nende asukohad on tuvastatud. «Aja jooksul on aga aina raskem lapsi leida, kui nende asukohtasid varjatakse, isikuandmeid muudetakse, lapsi antakse lapsendamiseks ning paraku teeb oma töö ka Venemaa tõhus propaganda.»

MTÜ kaasasutaja tõi välja sellegi, et sel nädalal avaldatud Euroopa Liidu 14. sanktsioonide nimekirjas leidub rida ametiisikuid ja organisatsioone Venemaalt kui ka Valgevenest, kes on kaasa aidanud Ukraina laste Venemaale küüditamisele ning laste venestamisele. Nii on tema sõnul nimekirjas nii Vene Orjol oblasti kuberner Andrei Klõtškov, kuid ka näiteks Luhanski Rahvavabariigi haridus- ja teadusminister Ivan Kusov, kes toetab Merilo väitel aktiivselt nii laste röövimist kui ka ümberkasvatamist, eesmärgiga nad oma koduriigist ja sugulastest võõrandada.

«Samades kuritegudes süüdistatakse ka näiteks Moskva oblasti sotsiaalarengu ministrit Ljudmila Bolatajevat ning tsiviilkaitse, hädaolukordade ja katastroofiabi ministri Aleksandr Kulenkovi abikaasat Elena Milskajat.»

Tagasi üles