Päevatoimetaja:
Mai-Brit Jürman

President Alar Karis jättis automaksu seaduse välja kuulutamata

President sedastas, et võrdse kohtlemise põhimõte nõuab, et sarnases olukorras olevaid inimesi koheldaks võrdselt. Ja seega ei ole mõeldav, et seadus praegusel kujul läbi läheks.
President sedastas, et võrdse kohtlemise põhimõte nõuab, et sarnases olukorras olevaid inimesi koheldaks võrdselt. Ja seega ei ole mõeldav, et seadus praegusel kujul läbi läheks. Foto: Tairo Lutter

Ametis olev president Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus vastu võetud mootorsõidukimaksu seaduse, sest selle sätted rikuvad tema hinnangul võrdse kohtlemise põhimõtet. 

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo (RE) saatis eile kooskõlastusringile seaduseelnõu, millega makstakse 2025. aasta alguses välja ühekordne mootorsõidukimaksust tuleneva mõju leevendamise toetus neile, kel tõusevad puudega inimeste sotsiaaltoetused.

Riigipea kirjutas seadust tagasi lükkavas otsuses nii: «Seaduse järgi ei maksustata mootorsõidukimaksuga füüsilisele isikule kuuluvat mootorsõidukit, mis on spetsiaalselt ümber ehitatud või kohandatud puuetega inimeste transpordiks või puuetega inimestele kasutamiseks. Samuti ei pea niisuguse sõiduki eest tasuma registreerimistasu. Kumbki vabastus ei laiene inimesele, kelle liikumispuue on sellist laadi, et ta ei vaja sõiduki ümberehitamist või kohandamist. Niisiis peaks seaduse järgi tasuma maksu ja registreerimistasu ka raske või sügava liikumispuudega inimene, keda eristab vabastatutest üksnes see, et ta saab kasutada muutmata sõidukit. Võrdse kohtlemise põhimõte nõuab, et sarnases olukorras olevaid inimesi koheldaks võrdselt.»

Tagasi üles