Kaja Kallas automaksust: minu soov on, et maks jõustuks 1. jaanuarist (16)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Marko Saarm

President Alar Karis jättis välja kuulutamata riigikogus 12. juunil vastu võetud «Mootorsõidukimaksu seaduse», mis pole kooskõlas põhiseadusega, kuna selle sätted rikuvad tema sõnul võrdse kohtlemise põhimõtet. Peaminister Kaja Kallas (RE) ütles Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister», et tema soov oleks ikkagi see, et maks kehtestataks järgmise aasta 1. jaanuarist.

Kallase sõnul nüüd peab riigikogu seda arutama. Automaksu seadust on arutatud riigikogus terve aasta. «Maksukorralduse seadus ütleb, et üldjuhul peab jääma kuus kuud enne maksu kehtestamist. Selle seaduse mõte on selles, et ettevõtted ning inimesed saaksid planeerida oma tegevust,» rääkis Kallas ja lisas, et see ei tähenda seda, et see peaks hiljem jõustuma. 

Ta rõhutas, et maksupoliitikaga ei tehta sotsiaalpoliitikat. «Puuetega inimeste kojaga on olnud tihedad läbirääkimised. Need, kellel on juba autod, on paremas seisukorras kui need, kellel autot ei ole. Seetõttu leppisime kokku, et puuetega inimeste toetused tõusevad. See erand on ikkagi autost lähtuv,» rääkis Kallas. 

«Auto, millel on puuetega inimeste kaart, ei tähenda seda, et see inimene vajaks eraldi toetust. Toetust vajavad puudega inimesed üldiselt, sest neil on keerulisem. Need, kellel on auto – neid on siiski pigem vähem,» selgitas Kallas Vikerraadios ja lisas, et riigikogu vaagis kõike aastase menetluse ajal. 

«Las riigikogu otsustab. Soov on see, et see seadus jõustuks 1. jaanuarist. See on ikkagi tulude pool, mis on vajalik,» ütles Kallas. «Ma usun, et riigikogu saab selle uuesti menetletud ja kaalutud ning siis uuesti vastu võetud,» lisas Kallas Vikerraadios

Tagasi üles